Danas počinje 47. Sofest Tanjug

Objavljeno: 03.07.2018. 11:31 Izmenjeno: 03.07.2018. 11:31

Otvaranjem izložbe plakata „1968-2018, sve naše varljive godine“ i koncertom Umetničkog anasambla „Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, danas u Centru za kulturu u Sopotu počinje 47. Filmski festival „Sofest“.

Do 7. jula biće prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskoj selekciji, a u žiriju su glumci Hristina Popović i Igor Ðorđević i reditelj Bojan Vuletić.

Prema rečima Aleksandra Avramovića, člana Odbora „Sofesta“, festival nastavlja praksu prikazivanja domaćih filmova koji su stigli u bioskope između dva izdanja, ali je ove godine program proširen uključivanjem ostvarenja iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koproducent. Značajna odrednica festivala biće obeležavanje pet decenija od velikih studentskih demonstracija 1968. To će biti tema panel diskusije, a Avramović kaže da su pokušali da „izvestan metaforički odgovor daju malom izložbom plakata i postera u Galeriji Kulturnog centra u Sopotu „1968/2018“, gde će biti, između ostalih, izložen i plakat filma „Nigde“, kojim se i otvara 47. Sofest“. Biće prikazani i dokumentarni filmovi „Ideal 68“ autora Almira Šećkanovića i Marka Subotića i „Zabranjeni bez zabrane“ Milana Nikodijevića i Dinka Tucakovića. Na otvaranju će biti emitovano 12 minuta filmskih dokumenata iz 1968, dok će „Varljivo leto „68“ Gorana Paskaljevića biti prikazano u čast nagrađenih. Avramović je najavio i obeležavanje pola veka od kada je Vojkan Borisavljević prvi put komponovao muziku za film i to za ostvarenje „Višnja na Tašmajdanu“.

Dodelom nagrada 7. jula se završava Sofest, a nagrađena ostvarenja biće prikazana 9. jula u Domu omladine Beograd u okviru novog programa „Filmski maraton na poklon Beogradu“.

One Response to “Danas počinje 47. Sofest”

 1. Milica каже:

  47 godina se u Sopotu održava Sofest, a Grad Beograd ni jedan jedini put nije ni prstom mrdnuo da podrži ovu manifestaciju.
  Nikada Grad Beograd za ovu Gradsku opštinu ne zeli ama bas nista da uradi, pa čak ni da ova 4 dana u godini obezbedi adekvatan javni prevoz do Sopota, ili makar da naselja u opštini Sopot bar tih dana poveže sa opštinom normalnim javnim prevozom, nego ljudi koji nemaju svoj auto ne mogu otići na otvaranje festa jer uopšte ne postoji u to vreme javni prevoz.
  Dok Beograd obavezno pojacava linju 302 kada su Gročanske svečanosti, (iako ta linija inače ide na svakih 10 minuta)

  Kada je Bojčinsko leto obavezno se pojačavaju linje prevoza ka Surčinu i surčinskim selima…

  Samo je Sopot oduvek otpisan od Begrada i tretiran kao nekakv geto.
  Od 1. 7. 2018 na teritoriji opštine Sopot su prepolovili polaske na linijijama koje su ionako imale po 2-3 polaska dnevno, znaci komlept ukinute linje…
  Sramota!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana