Danas počinje 38. Salon arhitekture

Objavljeno: 29.03.2016. 09:26 Izmenjeno: 29.03.2016. 09:26

Salon arhitekture, 38. po redu, biće održan od danas do 30. aprila u Muzeju primenjene umetnosti, a ovogodišnja tema je „Otvoreno“.

Od 230 radova koji su pristigli na konkurs za izlaganje izabrano je 109 radova od čega su u konkurenciji za nagrade 83 rada. Žiri 38. Salona arhitekture, koji čine Milan Vujović, Miodrag Mitrašinović, Natalija Ristanović, Branko Stanojević, Tatjana Stratimirović, dodeliće Gran pri, kao i nagrade po kategorijama: arhitektura, urbanizam, enterijer, publikacije, eksperiment i istraživanje, gost, arhitektonska kritika i arhitektonska fotografija. U osnovi ovogodišnje teme Salona stoji pitanje „Čega smo to svedoci?“, a namera Saveta Salona arhitekture je da se javno aktuelizuje pitanje pritiska na svet arhitekture koji uzrokuje opštu dezorijentisanost, konformizam, partikularizam, anarhizam i nihilizam struke, navedeno je u saopštenju MPU.

Pridevom „otvoreno“ – otvoreno, iskreno i jasno o arhitektonskim problemima, namera je da se artikuliše afirmativna kritika aktuelnog stanja, a u prilog otvaranja nove perspektive za svet arhitekture, objasnili su iz muzeja. Tokom trajanja Salona arhitekture biće predstavljen veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva, kao i brojne teme bitne za savremenu arhitekturu. Najavljene su eksperimentalne i edukativne radionice, tribine i predavanja.

U okviru 38. Salona arhitekture održaće se i humanitarna akcija u kojoj će Muzej primenjene umetnosti zajedno sa arhitektima okupljenim oko Salona organizovati 18. aprila donatorsku večeru „Delikatesni ponedeljak“ u KC Grad za decu u dečjim klinikama.

Ova humanitarna akcija ima za cilj da podrži i osnaži projekat „Doktori klovnovi“ kojim se još od 2003. godine uspešno sprovodi terapija smehom u osam beogradskih dečijih klinika i šire.

Kustos Salona i urednik kataloga je mr Ljiljana Miletić Abramović, kustos Odseka za arhitekturu i v.d. direktora MPU. Clanovi Saveta 38. Salona arhitekture su priznati autori i stručnjaci: Aleksandru Vuja, Aleksandar Bobić, Dejan Miletić i Ljiljana Miletić Abramović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Utorak
Moguća kiša

Max: 20°C
Min: 16°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana