Usvojena Strategija za proširenje EU na Zapadni Balkan Tanjug

Objavljeno: 06.02.2018. 08:40 Izmenjeno: 07.02.2018. 12:01

Srbija i Crna Gora najviše napredovale na evropskom putu, do 2025. mogle bi postati članice, navodi se u strategiji Evropske komisije za zapadni Balkan. Usvajanje Strategije priznanje Srbiji za napredak ka Uniji, ovo nam daje veliku šansu, ocenjuje premijerka Ana Brnabić.

foto Tanjug

EU i Zapadni Balkan dele istu istoriju, kulturno nasleđe, interese i šanse, a danas smo usvojili Strategiju, čija je ključna poruka da ćemo deliti i zajedničku budućnost u Uniji, istakli su šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Mogerini je na konferenciji za štampu posle usvajanje nove Strategije proširenja u Evropskom parlamentu, objasnila da ovaj dokument predstavlja jasan put za sve zemlje Zapadnog Balkana da konačno pristupe EU.

Ukazala je da je proteklih godina u saradnji sa tim regionom postignut veliki broj rezultata, napominjući da se investicije EU u taj region neprestano povećavaju, a da trgovinska razmena konstantno raste.

Mogerini je navela da su bezbednost Zapadnog Balkana i EU povezane, te da je spoljna politika sve jedinstvenija, a da su aktuelno Albanija i Crna Gora u potpunosti usaglašene.

Današnja strategija, prema njenim rečima daje zajedničku konkretnu perspektivu pristupanja, na osnovu zasluga.

„Lideri Zapadnog Balkana su napravili jasan izbor da svoje zemlje uvedu u EU, na osnovu sopstvenih zasluga, a danas im poručujemo da smo i mi odabrali da im pružimo jasnu perspektivu za to“, objasnila je Mogerini.

Rekla je da je bilo puno govora o 2025. godini, pojasnivši da to nije zapečaćen datum do kojeg će biti primljene zemlje, već realna perspektova za zaključenje, odnosno završetak pristupnog procesa za one koji već pregovaraju.

Izrazila je uverenje da će i druge zemlje, koje to još nisu, započeti pregovori u narednim mesecima.

„Danas nism usvojili samo Strategiju za proširenje već i put ka daljim odlukama. Evropska komisija će u aprilu izneti godišnji izveštaj, imaćemo u maju Samit o Zapadnom Balkanu u Sofiji, 15 godina posle Soluna, a i na Samitu na leto očekujemo neke odluke“, objasnila je.

Rekla je da će meseci koji su pred nama biti intenzivni, ambiciozni, i kako se nada meseci preokreta kojih ćemo se sećati u istoriji EU.

„EU nije zapečaćena sa 27 članica, već će u budućnosti imati potencijalne nove članice. Mi se pripremamo za to. Potrebni su habrost i privrženost za uvođenje Zapadnog Balkana u EU, ne u dalekoj budućnosti već za vreme naše generacije“, objasnila je Mogerini.

Komesar Han je objasnio da se radi o istorijskoj šansi za region, region koji pripada EU, koji je već danas okružen članicama.

On je podvukao da se radi o perspektivi za sve zemlje regiona i da je važno to istaći, kako bi svi u regionu imali interes da rade na njihovoj perspektivi ulaska u EU.

I Han je naglasio da se radi o okvirnom datumu koji je naveden, i da je moguće da neka članica pristupi tada, te da će to biti samo ako ispuni sve uslove.

Strategija sadrži, kako kaže, pozitivne elemente, ali nije pozivnica da se odustane od dogovorenih uslova.

Naglasio je da EU nikada neće prihvatiti članicu koja nije rešila otvoreno bilateralno pitanje, to jest konflikt, pa strategija treba da bude i motivacija za Kosovo da doprinese pozitivnom ishodu dijaloga.

„Nije samo u interesu Srbije da pozitivno zaključi dijalog, već i Kosovu. To bi otvorilo put i Kosovu ka otvorenim vratima EU“, poručio je Han.

Okvirni datum za prijem novih članica, prema njegovim rečima može stvoriti pozitivni pritisak na lidere u regionu.

Han je istakao da je pitanje perspektive hoće li EU da izvozi stabilnost ili uvozi nestabilnost.

Da bi se postigao napredak na tom putu odlučeno je, kako je rekao, da se podrže partneri sa konkretnim inicijativama iz oblasti vladavine prava, bezbednosti i migracija, socjalno ekonomskog razvoja, povezanosti, digitalne agende i pomirenja i dobrosusedskih odnosa.

„To je sve umreženo u 57 konkretnih aktivnosti koje će se odvijati do 2020.“, objasnio je Ha dodajući da je za to predviđeno oko 500 miliona evra.

Takođe je poručio da je neophodno se suočiti sa umorom od širenja u EU, i prikažu građanima koristi od proširenja.

 

Brnabić: Strategija nije garancija, ali je velika šansa

Srbija je u Strategiji Evropske komisije prepoznata kao lider, zbog čega će nastaviti još brže da sprovodi kriterijume i reforme, a regionalna saradnja i dalje će biti prioritet, poručila je premijerka Ana Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić je povodom usvajanja Strategije o proširenju EU u ime Vlade Srbije zahvalila predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru na „hrabroj i vizionarskoj poziciji“ kao i visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini i komesaru Johanesu Hanu na tome što su podržali Srbiju na evropskom putu.

„Podsetiću da je inicijativu za vremensku odrednicu za Srbiju uvek i ponovo tražio predsednik Aleksandar Vučić i mislim da je i ovo odgovor na njegove stavove i uporne zahteve da Srbija dobije vremenski okvir na koji možemo da računamo“, rekla je Brnabićeva na konferenciji za medije.

Kako kaže, danas možemo da budemo zadovoljni i srećni i da je Srbiji i svim građanima odato priznanje za postignuto.

„Želim da naglasim da ovo Srbiji daje šansu iako ne i garancije, ne podrazumeva da ćemo automatski 2025. biti članica EU, ali je priznanje za sve napore“, rekla je Brnabićeva.

Ističe da je na Srbiji još veća odgovornost da tu šansu iskoristi i realizuje ambiciozan ali ostvariv plan.

 

Saradnja u regionu jedan od prioriteta

Prema rečima Ane Brnabić, saradnja u regionu ostaće jedan od prioriteta i Srbija će nastaviti da pokazuje koliko je tome iskreno posvećena.

„Podržaćemo, bili u tome jasni i u prošlosti i nastavićemo da podržavamo Albaniju i Makedoniju da što pre otvore pregovore i bićemo na raspolaganju da pružimo podršku svakome kome bude trebalo u evropskoj eprspektivi“, rekla je premijerka.

Bez povezivanja regiona nema stabilnosti. „To često može da bude velik izazov ali će Srbija tome ostati duboko posvećena. Radićemo i dalje na podršci svima. Znamo koje su naše obaveze u budućnosti, na čemu treba dodatno da radimo“, poručila je Brnabićeva.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović je rekla da je današnja poruka iz Strazbura jedna od najsnažnijih koje je Srbije dobila otkako je započela proces evrointegracija.

Istakla je da je Srbija puno radila, ali da ima još mnogo posla pred nama. Strategija predstavlja dodatni podstrek za nas i motivacija je za sve reformske napore koje smo preduzeli, rekla je Joksimovićeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana