Vlada Srbije: Zabranjen ulazak u Srbiju strancima iz pet zemalja Tanjug

Objavljeno: 10.03.2020. 09:25 Izmenjeno: 11.03.2020. 10:58

Stranim državljanima koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, odnosno iz Italije, pojedinih provincija Kine, iz Južne Koreje, Irana i delova Švajcarske, privremeno će biti zabranjen ulazak u našu zemlju, odlučila je Vlada Srbije.

Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je dodatne mere radi sprečavanja, pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Uvedena je i preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom COVID-19 kao i žarištima epidemije, saopštila je Vlada Srbije.

To je deo dodatnih mera radi sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, koje su uvedene prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Na današnjoj sednici Vlada je ocenila da je ovu situaciju naše zdravstvo spremno dočekalo, preduzimajući sve neophodne mere kako bi broj zaraženih bio što manji. Zahvaljujući pravovremenoj i odgovornoj reakciji našeg zdravstvenog sistema broj obolelih od korona virusa u Srbiji je četiri.

Nema mesta panici i zabrinutosti, jer je Srbija od samog početka reagovala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prelazima, posebno na aerodromima. Poštuju se instrukcije Svetske zdravstvene organizacije kao i preporuke naših epidemiologa koji su se decenijama edukovali za ovakve epidemiološke situacije, a pojedini od njih su imali i lično iskustvo u postupanju u sličnim situacijama, ističe se u saopštenju.

„Vlada Srbije poziva građane da isključivo prate savete struke. Ministarstvo zdravlja, sa Institutom za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“, mrežom zavoda za javno zdravlje i nadležnim zdravstvenim ustanovama, prati epidemiološku situaciju izazvanu novim korona virusom u Srbiji i svetu i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama“, zaključeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Brnabić: Ponašamo se odgovorno, mere su preporuka struke

Vlada Srbije je usvojila dodatne mere u borbi protiv korona virusa, koje su preporuka struke, jer se država ponaša odgovorno, sluša epidemiologe, i usvaja i implementira ono što predlože oni u konsultacijama sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je rekla da je vlada usvojila da se korona virus proglasi sa zaraznu bolest, a da se privremeno zabrani ulazak u Srbiju stranim državljanima koji dolaze iz ugroženih područja.

Ta područja su Italija, deo Švajcarske, deo Kine, Iran i Južna Koreja.

„Za sve ostalo, mi ćemo nastaviti da slušamo i da se iz sata u sat konsultujemo sa stručnim službama, i u odnosu na preporuke SZO i svih stručnih slžzbi, mi ćemo impelementirati mere i građani će biti obaveštavani o svim merama“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u Zemunu, gde je danas počela gradnja jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Upitana za pojedine izjave lekara Branislava Nestorovića, poput one da se može ići u šoping u Italiju, Brnabić je rekla da takve izjave ne može da komentariše, jer su lekari sami odgovorni za svoje izjave.

Može, kaže, da komentariše šta vlada radi i na osnovu kojih preporuka usvaja dalje mere.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, na pitanje da li će se ozbiljnije razmatrati otkazivanje nekih masovnih događaja, rekao je da treba poštovati struku i da političari ne treba da donose odluke bazirane na tome šta oni misle o nečemu što se tiče zdravlja ljudi, već treba da slušaju epidemiologe i ljude iz zdravstvene zaštite.

„Kako ljudi iz zdravstva budu rekli, mi ćemo to poštovati, kao i do sada. Ne treba političari da se utrkuju, ni vlasti ni opozicije, da kažu šta je najbolje, to treba da kaže struka“, rekao je Stefanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Slaba kiša

Trenutna temperatura 20°C

Slaba kiša

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana