Danas je veliki praznik SPC – Vidovdan Tanjug

Objavljeno: 28.06.2021. 12:11 Izmenjeno: 28.06.2021. 16:36

Srpska pravoslavna crkva u zemlji i rasejanju i njeni vernici danas obeležavaju Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389.

FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr

Vidovdan ili praznik sećanja na kosovsku pogibiju crveno je slovo u crkvenom kalendaru SPC.

Ime praznika se vezuje za svetog Vida, koji je prema „Prologu“ vladike Nikolaja Velimirovića, poreklom sa Sicilije.

Pominje se i kao praznik starozavetnog proroka Amosa – slave srpskog kneza Lazara, koji je poginuo na taj dan, a u predvečerje praznika se sa svojim velmožama pričestio u Crkvi Samodreži na Kosovu.

Prema „Prologu“, SPC istog dana slavi i svog patrijarha Jefrema, koga je Sabor izabrao 1375. godine i koji je „1382. venčao kneza Lazara za cara“.

Za Vidovdan se prepliću istorijska zbilja i narodni običaji i verovanja oličeni u razvoju kosovskog mita uporedo s paganskim kultovima starog slovenskog božanstva Vida.

Za one koji ne znaju, Vid je smatran vrhovnim božanstvom – “Bogom nad bogovima” a svi drugi bogovi tek polubogovima. Među Srbima i svim Slovenima verovalo se da je Vid svevideće božanstvo, pa se Vidovdan smatra i praznikom za oči, odnosno praznikom koji “otvara oči”.

Patrijarh srpski Porfirije danas je na Kosovu i Metohiji, gde će održati svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanici.

Patrijarh će zatim na Gazimestanu služiti parastos srpskim junacima stradalim u Kosovskoj bici 1389. godine

Eparhija kruševačka je najavila proslavu Vidovdana uz učešće patrijarha Porfirija, čiji će svečani doček biti danas u 16 sati u crkvi Lazarici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura -5°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana