Spasovdan – slava Beograda Studio B, RTS

Objavljeno: 28.05.2020. 08:05 Izmenjeno: 29.05.2020. 09:34

Grad Beograd obeležava Spasovdan ali zbog epidemije korona virusa bez litije na ulicama prestonice. „Spasovdan se duboko u svim našim srcima i željama slavi među Beograđanima“, kaže gradonačelnik.

Patrijarh Irinej služio liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi.

Liturgiji su prisustvovali gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i njegov zamenik Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, kao i glavni gradski urbanista Marko Stojčić, koji je ovogodišnji domaćin slave.

Liturgiji su prisustvovali i drugi zvaničnici grada, brojni crkveni velikodostojnici i, u manjem broju nego inače, građani Beograda.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je Beograđanima slavu i rekao da je to jedan od najlepših praznika u prestonici.

On je podsetio da je Spasovdan gradska slava od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd za prestonicu.

„Ovo je divan praznik i koristim priliku da svima čestitam. Prošle godine sam ja bio domaćin slave i to mi je bila velika čast i veliko zadovoljstvo, dok je ove godine gradski urabanista Marko Stojčić, koji je dao doprinos celokupnoj organizaciji“, rekao je Radojičić.

Naveo je da ove godine zbog korona virusa nije organizovana tradicionalna litija ulicama grada.

„Spasovdan se duboko u svim našim srcima i željama slavi među svim Beograđanima“, rekao je on.

Vaznesenje je jedan od deset praznika posvećenih Hristu. Spada u pokretne praznike – pada istog dana, ali se menja datum jer se računa od Vaskrsa.

Praznuje se uvek u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova.

Ova Slava simbolično ukazuje na stalno uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost, izražavajući duševnu i moralnu snagu naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti.

 

Vesić: Očekuje nas još mnogo litija, proslava Spasovdana i ostalih važnih datuma za grad

 

„Naš grad će još dugo da živi i očekuje nas još mnogo litija, proslava Spasovdana i ostalih važnih datuma za grad“, kaže Goran Vesić povodom obeležavanja Spasovdana bez litije.

Zamenik gradonačelnika podseća je na to da se litija održava od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd za prestonicu i kada je Spasovdan i uzet za gradsku slavu.

„Tokom svih ovih vekova slava se manje-više obeležavala. U vreme komunizma nije je bilo, pa je posle 46 godina obnovljena. Patrijarh Pavle je 1993. ponovo poveo litiju u glavnom gradu i otada je s ponosom obeležavamo. Danas je slava svih Beograđanki i Beograđana“ naveo je Vesić i čestitao svima slavu.

Vesić je istakao da ima simbolike u tome što Beograd slavi baš Spasovdan.

„To je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Spasovdan se obeležava 40 dana posle Vaskrsa i kao što je Isus Hrist pobedio smrt vaskrsenjem, tako se na Spasovdan ukazao svojim učenicima i rekao im da propovedaju jevanđelje po svetu. Prirodno je da grad, koji je toliko puta rušen, pet puta samo u prošlom veku, slavi Spasovdan kao svoju slavu“, rekao je Vesić za TV Prva, saopštila je Gradska uprava.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana