Danas je Ilindan Studio B

Objavljeno: 02.08.2019. 08:25 Izmenjeno: 02.08.2019. 15:14

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Svetog proroka Iliju, sveca za koga se vezuju brojni običaji i verovanja.

Sveti Ilija, veoma je poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti. Prisutan je u Starom i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine sa strahopoštovanjem preuzelo hrišćanstvo, vezujući ga za nastanak nove vere i za novi Hristov dolazak. U narodu poznat je kao sveti Ilija gromovnik i postoje verovanja da na taj dan pucaju gromovi.

Hram sv. proroka Ilije u Mirijevu, koji ove godine obeležava 185 godina postojanja, proslavio je hramovnu slavu, Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej.

Crkva svetog proroka Ilije u Mirijevu podignuta je 1834. godine na mestu na kome se ranije nalazila manja crkva od lošijeg materijala, objašnjava đakon Radomir Marinković. Crkva je obnovljena 1873. g. kada su izvršene izvesne izmene u njenom izgledu, navodi djakon i objašnjava da je tom prilikom dograđena i današnja priprata sa zvonikom.

Velika zahvalnost za očuvanje spisa vladike Nikolaja Velimirovića pripada pokojnom proti Milisavu Protiću koji ih je, u rukopisima, u tri primerka, smestio na tri različita sigurna mesta i čuvao ih, ali nikome, pa ni članovima porodice to nije pričao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 26°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana