Danas isplata 60 odsto minimalca Tanjug

Objavljeno: 07.08.2020. 08:57 Izmenjeno: 07.08.2020. 13:19

Ministar finansija Siniša Mali kaže da će danas biti isplaćeno 60 odsto minimalca za više od milion zaposlenih u privatnom sektoru i istakao da je time pokazano da privreda može da se osloni na državu u trenutku kada je to najpotrebnije.

On je za portal B92 naglasio da je prvi paket mera privredi podrazumevao tri minimalca, te je za više od milion radnika isplaćeno oko 800 miliona evra.

Ovim isplatama, kako je rekao, pokriven je veći deo poslovne godine malim i srednjim firmama u privatnom sektoru, a minimalac nije bila jedina podrška.

„Kada se saberu iznosi odloženog plaćanja poreza i doprinosa, minimalci isplaćeni privredi, kao i novac koji je država obezbedila građanima u vidu jednokratne pomoći od 100 evra, dolazi se do cifre od oko 278 milijardi dinara“, naveo je Mali.

Napomiinje da je moratorijum na kredite (avgust i septembar) još jedan dodatni alat da se prebrodi kriza.

„Ko je likvidan i ima sredstava, treba da izmiruje svoju ratu na vreme. Na prvi udar pandemije NBS je reagovala efikasno i odlučno, omogućila je građanima i privredi zastoj u otplati obaveza prema bankama i davaocima finansijskog lizinga na period od tri meseca“, naveo je on.

Zbog korona krize sve svetske ekonomije doživele su pad, a ministar Mali navodi da rezultati u Srbiji ohrabruju, da je u prvih šest meseci zabeležen pad privrede od 0,9 odsto dok su sve druge privrede sveta doživele dvocifreni pad.

Napominje da je EU u drugom ovogodišnjem tromesečju zabeležila rekordan pad ekonomske aktivnosti od oko 12 odsto. Američka ekonomija, inače najveća na svetu, u drugom tromesečju potonula je neverovatnih 32,9 odsto na godišnjem nivou, što su analitičari već ocenili kao „istorijsko“.

Bez obzira na korona krizu ministar je naglasio da neće biti smanjivanja penzija i plata u javnom sektoru, otpuštanja ili zaboravljanja bilo koje ugrožene socijalne grupe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 23°C
Min: 9°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana