MUP nastaviće da ulaže u opremanje i obuku vatrogasaca Informer

Objavljeno: 07.11.2020. 15:04 Izmenjeno: 08.11.2020. 11:13

Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće da ulaže u opremanje i obuku, ali i u pobolјšanje materijalnog položaja vatrogasaca – spasilaca, poručio ministar Vulin, povodom Dana zaštite od požara.

Ministar Vulin, koji je prisustvovao pokaznoj vežbi gašenja požara koju su izveli pripadnici Vatrogasno – spasilačke jedinice Zemun i Dobrovolјnog vatrogasnog društva „Matica“, rekao je da su vatrogasci posvećeni lјudi koji rade težak posao i od čije obučenosti i opremlјenosti zavise životi u vanrednim situacijama.

„Ovim lјudima svi zajedno dugujemo veliku zahvalnost i treba da im pomognemo tako što nećemo parkirati kola na protivpožarnim putevima, što ćemo voditi računa kako mogu da pristupe i tako što ćemo, i kada je sve u redu,  razmišlјati šta može da se desi kada stvari pođu po zlu, a tada su tu vatrogasci“, poručio je Vulin, a saopštio MUP.

Ministar je rekao da je u proteklom periodu puno urađeno na podizanju nivoa opremlјenosti vatrogasno spasilačkih jedinica i dodao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti da ulaže u podizanje njihovih kapaciteta. Vulin je naveo da ogromnu zahvalnost dugujemo i svim vatrogascima dobrovolјnih vatrogasnih društava, koji bez nadoknade, iz lјubavi prema ovom poslu i odgovornosti prema zajednici učestvuju u gašenju požara.

Prema njegovim rečima, država prepoznaje važnost dobrovolјnih vatrogasnih društava i saradnja sa njima biće nastavlјena. Komandant Vatrogasno – spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović objasnio je da se 7. novembar obeležava kao Dan zaštite od požara jer je na taj dan knez Miloš Obrenović, pre 186 godina, prvi put zakonski ustrojio postupanje vatrogasnih jedinica.

„Tokom ove godine vatrogasci u Srbiji imali su više od 23.000 intervencija, od čega su najveći broj bili požari. Više od 270 lјudi spaseno je iz požara, a samo u Beogradu bilo je više od 4.000 intervencija od čega su 3.000 bili požari“, naveo je Majstorović.

On je upozorio da je tokom ove godine u požarima stradala 21 osoba i poručio da svi zajedno svojim delovanjem, kroz preventivu, obuku i edukaciju moramo raditi na podizanju svesti naših građana u pogledu zaštite od požara, jer samo tako možemo smanjiti broj lјudskih žrtava i sprečiti velike materijalne štete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana