Dan srpskog jedinstva-izmene u saobraćaju zbog defilea Tanjug

Objavljeno: 14.09.2021. 19:47 Izmenjeno: 14.09.2021. 19:47

Srbija i Republika Srpska obeležavanju 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a tim povodom u Beogradu će biti održane brojne manifestacije, dok će centralna svečanost biti održana na Savskom trgu, pored spomenika Stefanu Nemanji, zbog čega će u centralnim gradskim ulicama doći do izmena u saobraćaju.

Sutra će zbog priprema i održavanja svečanosti prvo od 13 časova biti zatovoren Savski trg, sve do kasnih večernjih časova i završetka programa, a od 17 časova kreće sukcesivno zatvaranje ostalih centralnih gradskih saobraćajnica, što se očekuje da će trajati do 18:30, osim za prostor Savskog trga, koji će biti u potpunosti otvoren negde oko 2:00 ujutru, rekao je za Tanjug Sekretar sekretarijata za vanredne situacije Grada Beograda Darko Glavaš.

Saobraćaj će između 17 i 18 časova kod Železničke ili Autobuske stanice biti preusmeren preko Beograda na vodi i na taj način će biti omogućeno zaobilaženje samog prostora gde se održava skup.

Proslava će započeti u 17:30, kada će se sa Kalemegdana začuti počasna artiljerijska paljba, a tada će krenuti i defile učesnika koji će se kretati u nekoliko kolona.

Prva od njih uputiće se od spomenika Vojvodi Vuku ka Trgu Republike, dok će druga ka centralnom gradskom trgu krenuti od spomenika Njegošu sa Akademskog platoa.

Zatim će svi učesnici u praktično novoj koloni krenuti ka Trgu Slavija, a paralelno sa njima defile vojske u svečanim uniformama sa pukovskim zastavama poći ka Slaviji od spomenika Karađorđu.

Trubači i konjica biće na Slaviji, a sviraće Marš na Drinu.

Defile nakon 18 časova zatim nastavlja ka Vladi Srbije, gde će komandir konjičke jedinice predati simbolično raport slavnom junaku iz Prvog svetskog rata „vojvodi Živojinu Mišiću“.

Građani će se iz svih ovih pravaca slivati ka Savskom trgu, gde će biti održana centralna ceremonija, kod spommenika Stefanu Nemanji.

Programom je predviđeno da posle naleta helikoptera, usledi himna Srbije „Bože pravde“, koju će izvesti hor RTS, a zatim i numera „Pukni zoro“ u izvođenju Dejana Petrovića i Big benda.

Na ceremoniji će se obratiti patrijarh srpski Porfirije, srpski član Predsendištva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Program će biti okončan izvođenjem pesme „Ovo je Srbija“ i vatrometom iznad Beograda.

Praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je prošle godine, a izabrano je da to bude 15. septembar – Dan proboja Solunskog fronta.

U cilju utemeljenja ovog praznika pozvani su svi naši ljudi, gde god živeli, Srbi iz svih krajeva,da tog dana, tamo gde žive, na kuću ili zgradu, istaknu srpsku trobojku, jedan od simbola Srbije.

Sutra bi u skupštinama Srbije i RS trebalo da bude usvojen i Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, istovetan akt, kojim je, definisano ustanovljavanje dodatnih mera, čiji je cilj negovanje srpskog jezika i cirilickog pisma, kao i kulturnih i tradicionalnih vrednosti, i šira upotreba ćirilickog pisma u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj tog pisma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Utorak
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana