Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata Tanjug

Objavljeno: 06.04.2019. 08:03 Izmenjeno: 07.04.2019. 09:48

Obeležen Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, i bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. godine.

foto Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić položio je na Novom groblju venac u Aleji žrtava bombardovanja Beograda 1941. godine. Počast žrtvama šestoaprilskog bombardovanja odao je i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević.

Radojičić je istakao da je tokom svoje burne istorije Beograd mnogo puta bio bombardovan i podsetio da je pre tačno 78 godina počelo jedno od najvećih razaranja prestonice.

– U napadima šestog aprila 1941, kao i onima koji su usledili, živote je izgubilo hiljade ljudi, zbog čega se ovog datuma sećamo kao jednog od najtužnijih u našoj istoriji. Danas smo se okupili na Novom groblju, gde je sahranjeno 1.992 poginulih. Polaganjem venaca, čuvamo uspomenu na sve  ljude koji su svoje živote dali tokom celog Drugog svetskog rata, kako bi mi danas imali slobodu – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je rekao da je ovo razaranje Beograda znatno promenilo istoriju i dalji razvoj grada.

– Izgoreo je Most kralja Aleksandra i Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu sa više od 350.000 knjiga. Nisu bili pošteđeni ni verski i obrazovni objekti, skloništa, bolnice. Iako je posle ovog, kao i posle svakog napada, Beograd uspeo da se izdigne, tuga, praznina i šteta koja su mu tada naneti ne mogu se umanjiti – smatra Radojičić.

On je naglasio da Beograd, kao i Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, danas vode politiku mira i stabilnosti u regionu kao jedinu koja doprinosi kvalitetu života svih građana.

Ministar Đorđević je podsetio da je na današnji dan 1941. godine fašistička Nemačka je zajedno sa svojim partnerima bombardovala Beograd i tadašnju Jugoslaviju u znak odmazde zbog događaja od 27. marta.

– Jednoj maloj zemlji nije bilo dozvoljeno da se suprotstavi tada najvećoj svetskoj sili, pa je puno nedužnih ljudi u bombardovanju izgubilo živote. Danas odajemo počast svim žrtvama fašističkog režima i šaljemo jasnu poruku da je Srbija i tada, ali i danas, antifašistička zemlja – rekao je Đorđević.

Šestog aprila 1941. godine, bez objave rata počela je operacija kojom je Beograd uništen, a napadi su nastavljeni 7, 11, i 12. aprila. Bombardovanjem Beograda počeo je Drugi svetski rat u Jugoslaviji, a u napadu je poginulo između 2.500 i 4.000 građana, potpuno razoreno više stotina zgrada, a oštećeno više hiljada.

Vence su položili predstavnici gradskog i republičkog SUBNOR-a, kao i  jevrejske zajednice, a događaju je prisustvovao predsednik gradskog SUBNOR-a Boro Ercegovac.

 

Vesić: Sa pijetetom se sećamo svih žrtava bombardovanja i boraca protiv fašizma

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ministar odbrane Aleksandar Vulin položili su vence na Spomenik pilotima braniocima Beograda 1941. povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve šestoaprilskog bombardovanja. Vesić je nakon toga u izjavi za medije podsetio da se danas obeležava jedan od najtužnijih dana u istoriji našeg grada, dan kada je fašistička avijacija bombardovala Beograd i kada je bačeno oko 440 tona bombi na naš glavni grad.

Prema podacima, poginulo je oko četiri hiljade ljudi, a razrušeno je skoro sedam stotina zgrada. Beograd je bombardovan ukupno četiri dana – 6, 7, 11. i 12. da bi 13. aprila nemačka divizija okupirala naš grad, precizirao je Vesić.

– Fašistička okupacija bila je jedan od najtežih perioda u istoriji Beograda. Sa pijetetom se sećamo svih žrtava, kao i hrabrih pilota koji su u neravnopravnoj borbi na nebu grada oborili 48 neprijateljskih aviona. Njima u čast podignut je ovaj spomenik i oni treba da nam budu uzor kako se brani sloboda i kako se bori protiv fašizma – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je dodao da stalno treba da pokazujemo da smo antifašistička zemlja, kao tada kada smo jedini u Evropi ustali protiv nacizma. On je poručio i da nećemo dozvoliti da se fašizam relativizuje i pokazuje kao prihvatljiv jer je on najveće zlo u istoriji čovečanstva.

– Pilotima i svim žrtvama neka je večna slava i hvala im na borbi u odbrani našeg grada od fašista – poručio je Vesić.

Ministar Vulin je naglasio da je Beograd preživeo tadašnje razaranje, kao što je živ i slobodarski duh koji on neguje.

– Srbi su umorni od ratova, ali ne i od vrednosti zbog kojih smo ratovali, od slobode i prava da sami odlučujemo o sebi i o budućnosti svoje dece. Srpski narod nikada nije bio na pogrešnoj strani sveta, ni pre 78 godina niti pre 20 godina. Uvek smo bili na strani slobode – rekao je Vulin i dodao da ćemo to pravo preneti na svoje potomke.

On je izrazio nadu da će generacije koje dolaze sačuvati ovo sećanje i sigurnost da će biti dostojne svojih predaka.

Vence i cveće položili su i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije, udruženja „6. april”, kao i članovi brojnih društava i udruženja za negovanje vazduhoplovnih tradicija, penzionisanih vojnih letača, padobranaca, pilota, generala, admirala i ratnih i civilnih invalida, te poštovaoci, rodbina i potomci slavnih pilota.

 

Počast stradalima u šestoaprilskom bombardovanju

Povodom obeležavanja sećanja na žrtve bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je danas venac na spomen obeležje u Karađorđevom parku.

Mladenović je podsetio da se svakog 6. aprila setimo nevinih žrtava koje su stradale od nacističkih bombi. Odajemo poštu, kako je istakao, svim stradalim Beograđanima i hrabrim pilotima koji su branili prestonicu i druge gradove u Srbiji.

–Nacistička Nemačka je bez objave rate napala Kraljevinu Jugoslaviju i u tom bombardovanju Beograda stradalo je više hiljada ljudi. Uništeni su mnogi javni objekti među kojima i Narodna biblioteka. Taj datum je crnim slovima upisan u istoriju našeg grada jer je tog jutra Beograd, inače proglašen za „otvoren grad” bio mučki napadnut sa više od 200 bombardera – ukazao je Mladenović.

On je poručio da je Beograd i posle okupacije povratio svoju slobodu.

 

Venci na fontani „Vrelo života“ i u porti Vaznesenjske crkve

Povodom obeležavanja sećanja na žrtve bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, član Gradskog veća Milan Janković položio je vence na fontani „Vrelo života” ispred Palate „Beograd”, i potom u porti Vaznesenjske crkve.

Janković je istakao da su srpski narod i Srbija u istoriji uvek bili na pravoj strani. Da je tako bilo i u Drugom svetskom ratu, zbog čega je, kako je rekao dužnost i obaveza čitavog društva da se sećamo tih vremena i žrtava koje su dale živote da bi mi danas živeli u slobodi.

– Na nama je obaveza da svedočenja i spomen obeležja na stradanje građana Beograda i zversko uništavanje našeg grada sačuvamo za buduće generacije. Čuvajući sećanja na te zaista teške trenutke iz naše istorije šaljemo jasnu poruku da zločine nad civilima nećemo zaoboraviti, a da će žrtve pale za slobodu svih nas ostati u kolektivnom sećanju naroda za sva vremena – poručio je Janković.

Vence su položila i udruženja koja gaje sećanje na stradale u šestoaprilskom bombardovanju 1941. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana