Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope Tanjug

Objavljeno: 09.05.2020. 09:14 Izmenjeno: 09.05.2020. 17:39

Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, a u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu Misuri u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona.

Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.

U Moskvi se svake godine povodom Dana pobede održava grandiozna vojna parada. Ona će ove godine, zbog pandemije koronavirusa, biti nešto drugačija. Biće održana parada u vazduhu.

Avioni i helikopteri defilovaće nebom iznad Moskve. „Obična“ parada i marš „Besmrtnog puka“ biće održane kad se za to steknu uslovi.

Dan Evrope

Povodom Dana Evrope, lideri zemalja članica EU uputili su poruke jedinstva i solidarnosti, ocenivsi da je evropsko zajednistvo u vreme krize sa korona virusom potrebnije nego ikada. Predsednik Francuske Emanuel Makron navodi da je Evropa stvorena kako bi se prevazisla kriza ona od juče, ova danas, ali i sutrasnja.

Kancelarka Angela Merkel naglasava da su temelji EU postavljeni posle Drugog svetskog rata bili posebno važni za Nemačku, koja je zato i izuzetno posvećana budućnosti EU.

Premijer Italije Đuzepe Konte podsetio je na reči Roberta Šumana da Evropa neće biti ”izgrađana odjednom niti po jednom određenom planu, već da će biti zasnovana na konkretnim primerima solidarnosti na delu.

Deveti maj obeležava se kao Dan Evrope, jer tog je dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.

Evropski savet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Šumanovog plana, 9. maj, obeležava kao Dan Evrope.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana