Dan Muzeja grada Beograda, Vladimiru Veličkoviću posthumno nagrada Tanjug

Objavljeno: 15.10.2020. 14:01 Izmenjeno: 15.10.2020. 14:42

Vladimiru Veličkoviću, akademiku i jednom od najistaknutijih srpskih slikara, danas je u Starom dvoru posthumno dodeljena obnovljena nagrada Muzeja grada Beograda za sveukupni doprinos stvaralaštvu na teritoriji Beograda.

Time je obeležen Dan Muzeja grada Beograda, a nagradu, odnosno skulpturu vajara Zorana Kuzmanovića, u ime porodice Veličkovića primio je Miško Ruvudić.

Nagradu je dodelio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

„Posebna mi je čast i zadovoljstvo da posle 47 godina uručim prvu nagradu Muzeja grada Beograda“, rekao je Vesić i podsetio je da je tu nagradu poslednji put, 1973. godine, primio Aleksandar Deroko kome će na Topličinom vencu biti podignut spomenik koji će raditi vajar Zoran Kuzmanović.

Vesić je naveo da je poznavao Veličkovića koji je, istakao je, verovatno najznačajniji predstavnik likovne scene u regionu u drugoj polovini 20. veka.

„Kakav je njegov izuzetan doprinos slikarstvu svi znamo, ali i da nijednu sliku nije naslikao samo to što je iz njegovog fonda stipendirano mnogo naših studenata koji su dobili priliku da rade u Parizu i da ih vide u Evropi, je nešto zbog čega je Veličković zaslužio ovu nagradu. Iza njega će ostati ti mladi ljudi kojima je svojim ugledom, autoritetom i finansijskom podrškom omogućio da se probiju u svetu“, rekao je Vesić.

Kako je dodao, ova nagrada je najmanje što Grad Beograd i država mogu da učine da se sačuva sećanje na Veličkovića.

Ruvudić je, u ime porodice Veličkovića, zahvalio na nagradi.

„Zahvaljujemo na tome što je baš Vladimir, koji više nije među nama, onaj čiji je rad i uticaj na kulturu u Srbiji i Beogradu prepoznat i što je on u revitalizaciji ove nagrade prvi laureat“, rekao je Ruvudić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Sumaglica

Trenutna temperatura 13°C

Sumaglica

Petak
Promenljivo oblačno

Max: 15°C
Min: 8°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana