Dan kada je bombardovano srpsko sećanje Studio B

Objavljeno: 02.04.2021. 14:45 Izmenjeno: 02.04.2021. 14:46

U Rančićevoj kući onlajn „Beograd za početnike“ u divan-epizodi „Dan kada je bombardovano srpsko sećanje“. Centar za kulturu Grocka – You tube kanal i FB strana, utorak, 6. april u 20 časova.

Novi onlajn divan „Beograd za početnike“ u Centru za kulturu Grocka, u utorak, 6. aprila 2021. u 20 časova posvećen je jednom od najcrnjih dana koju je srpska prestonica doživela u svojoj burnoj prošlosti. Bio je to dan kada je i beogradsko nebo bilo crno.

Beograd je 6. aprila 1941. godine bio bezmalo sravnjen sa zemljom. U ovom surovom i sistematskom uništavanju, Adolf Hitler je bio vrlo ličan – nije mogao da oprosti uvredu koju mu je ovaj nepokorni grad naneo 27. marta pred celom Evropom. A koliko je afektivno i emotivno kažnjavaoBeograd,svedoči činjenica da je meta opakog bombardovanja bila i Narodna biblioteka, kako bi se satrlo sve što je duhovni identitet stanovnika tog neposlušnog grada i naroda. Da je reč o osveti, potvrđuje i sam nazivvojne operacije koja je podrazumevala višednevni vazdušni napad na jugoslovensku prestonicu – „Strašni sud“.

O napadu na srpsku prestonicu i Kraljevinu Jugoslaviju koji je imaokarakter osvete i efekat iznenađenja, i malo poznatim stravičnim detaljima jednog od najburnijih događaja beogradske istorije govoriće:

 

Gost divana: Dejan Ristić, istoričar,

Domaćica divana: Smiljana Popov, autorka i urednica naučno-popularnog serijala „Beograd za početnike“

Utorak, 6. april u 20 časova

Centar za kulturu Grocka – You tube kanal i FB strana

Organizatori:Centar za kulturu Grocka i „Beograd za početnike“

Tehnička platforma: „OCOLO“ studio za digitalne tehnologije

Podrška: GO Grocka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Umerena kiša

Trenutna temperatura 10°C

Umerena kiša

Subota
Pretežno sunčano

Max: 18°C
Min: 8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana