Dan autizma: Različitost nas čini jednakima Tanjug

Objavljeno: 02.04.2020. 10:49 Izmenjeno: 02.04.2020. 21:35

Vlada Srbije i resorno ministarstvo i u narednom periodu nastaviće da se zalažu za stvaranje modernog društva bez diskriminacije, poručio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Dorđević, povodom Svetskog dana autizma.

“Pozivamo sve građane, donosioce odluka, stručnjake, lidere poslovnog okruženja i javnost da daju svoj doprinos u cilju ostvarivanja ravnopravnosti i uključenosti u društvo osoba sa autizmom, čime ćemo poslati jasnu poruku da nisu same i da nas različitost u stvari čini jednakima“, kaže Ðorđević.

Svetski dan autizma se ove godine obeležava pod sloganom „Mogu da učim, mogu da radim”, a Ðorđević navodi da u Srbiji ne smeju da postoje predrasude prema ljudima koji imaju određeni stepen invaliditeta, ili su druge verske ili nacionalne pripadnosti.

Naglasio je da svi treba da prihvatimo razlike među ljudima i pomognemo onima kojima je pomoć potrebna kako bi ostvarili svoja osnovna ljudska prava.

„Resorno ministarstvo nastaviće aktivno da se zalaže da svakoj grupaciji osoba sa invaliditetom pruži mogućnost da oblikuje, izražava i realizuje svoje potrebe i da ima jednake mogućnosti i pravo na različitost“, kaže Ðorđević.

Naveo je da će se nizom planiranih aktivnosti, putem konkursa za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom koji se realizuju, kao i kroz već dobru saradnju sa Savezom udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, nastojati da osobama sa autizmom i njihovim porodicama olakšamo i učinimo život boljim.

S obzirom da su rana dijagnostika i tretman, uključivanje u obrazovni proces i zapošljavanje, ključni za razvoj socijalnih veština, Ministarstvo će, kako je naveo Ðorđević, nastaviti da u partnerstvu sa relevantnim institucijama preduzima aktivnosti koje će doprineti da osobe sa autizmom postanu samostalnije, vode ispunjeniji i produktivniji život i daju pun doprinos zajednici čiji su ravnopravni članovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana