Dačić:Za pronalaženje rešenja adresa Priština tanjug

Objavljeno: 22.11.2022. 15:18 Izmenjeno: 23.11.2022. 10:16

Dačić je novinarima posle sastanka sa šefom italijanske diplomatije rekao da je Srbija kada je reč o situaciji na KiM i dogovorima pokazala da je deo rešenja.

foto tanjug

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da u Prištini misle da međunarodna zajednica neće ništa preduzeti protiv njih i da je sada vreme da ih neko razuveri.

Dačić je novinarima posle sastanka sa šefom italijanske diplomatije rekao da je Srbija kada je reč o situaciji na KiM i dogovorima pokazala da je deo rešenja.

On je naveo da su crvene linije za Beograd, članstvo Kosova u UN i ugrožavanje života i imovine Srba na KiM.

“Ne možemo da razgovaramo o tome da Kosovo potvrdi svoju nezavisnost time što će postati članica UN, sa druge strane crvena linija jeste i napad na Srbe, ugrožavanje njihovih života i imovine. To Srbija ne može dozvoliti, ali se nadamo da je ovaj rok (od 48 sati) dat da bi se u njemu našla odgovarajuća rešenja”, rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da je predsednik Aleksandar Vučić još jednom demonstrirao volju i želju Srbije da sve probleme rešava mirnim putem i da ostaje verna dijalogu, te da neće povlačiti jednostrane poteze čak i ukoliko joj se neki predlozi ne dopadaju.

“U tom pogledu svima smo jasno pokazali da je uzrok svih problema na KiM nesprovođenje dogovora koji su postignuti u okviru Briselskog sporazuma i da je uzrok svih problema opstrukcija koja dolazi iz Prištine”, naveo je Dačić.

Ocenjuje da je na delu nametanje suvereniteta tzv. nezavisne države na severu Kosova gde to do sada nije bilo moguće niti će biti u budućnosti, jer sprski narod to ne želi.

“Mi se nadamo da će međunarodna zajednica uključujcuhi i EU i SAD i druge velike sile moći da nađu način kako da ubede odnosno zaprete Kurtiju da bude u funkciji mira i stabilnosti u regionu. U tom pogledu se nadamo da će se ipak postići neko rešenje, ali kao što smo rekli i pre Vučićevog puta u Brisel adresa za tako nešto jeste Priština”, ukazao je Dačić.

Srbija, a pre svega njen predsednik Aleksandar Vučić, odgovorno je postupila u najnovijim pregovorima sa prištinskom stranom jer je pristup bio „da ne ustajemo od pregovaračkog stola čak i kada nam se ne sviđa nešto što je na njemu“, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

„Mi postupamo tako jer želimo da se sačuva mir, makar i krhki i nastojimo da pregovorima dođemo do rešenja koje je održivo i koje će omogućiti da i Beograd i Priština naprave kompromis, a da narod na Kosovu i Metohiji zna da u narednom periodu neće biti problema“, rekao je Dačić gostujući na TV Pink.

Tvrdnje i napisi u medijima da su Amerikanci izdejstvovali da Aljbin Kurti za 48 sati odloži primenu odluke o registraciji vozila su prema njegovoj oceni tačni, jer je kako kaže uvek bilo tako da se na kraju ispostavi da SAD moraju da „izvuku uši“ ili zaprete da će to uraditi onima koje su pomagali svih ovih godina.

Dačcih je istakao da je najveći krivac za situaciju u kojoj se sada nalazimo, kada je o KiM reč, Aljbin Kurti koji, prema njegovoj oceni, misli da je mesija koji treba da spasi albanski narod pa u tom smislu loše govori o prethodnim albanskim političarima, a tako i o potpisnicima Briselskog sporazuma.

“ Međunarodna zajednica je došla do kraja moguće tolerancije jer nema više gde, a alternativa tome jeste da se počne sa sukobima. To što Kurti želi nije realno, jer nijedan albanski policajac neće moći da dođe na sever Kosova pošto Srbi na to gledaju kao na vojno zauzimanje severa, a sever nikada neće priznati nezavisno Kosovo“, rekao je Dačih i naglasio da je najvažnije da se sačuva mir u južnoj srpskoj pokrajini.

Komentarišući za danas najavljeni skup žena i majki sa Kosova u Kosovskoj Mitrovici, rekao je da je narod uznemiren, da mu smeta neizvesnost i da je pozitivno to što se protesti odvijaju mirnim putem.

“ To je vrsta građanskog otpora onome što radi Kurti, jer su svi problemi koje ima običan narod nastali zbog poteza Kurtijeve vlasti.

Današnji skup je dobar primer da svet vidi da problemi nisu stvar politčkih funkcionera već da je ovde reč o nečemu što pogađa običan narod, i žene i decu i studente i starije, onemogućava im normalan život“, istakao je Ivica Dačcić.

Dodao je da podržava ovakve proteste i da se njima problemi Srba na Kosovu i Metohiji mogu učuniti jasnijim i nekima u svetu koji ih ne razumeju.

Ocenio je da Kurtiju nije stalo do tablica da bi tako regulisao pitanje registracije automobila već samo „želi da na njima piše republika

Kosovo, pošto reč republika u njegovom poimanju označava da je Kosovo nezavisno“.

Upitan da li se posle najnovijih događanja i izjave Žozepa Borelja situacija menja, Dačić je odgovorio potvrdno.

„Menja se pre svega zahvaljujući sumanutom ponašanju Prištine. Ne želim da kažem da se radujem što se Kurti tako ponaša ali tu ima i malo sreće jer ovi sa Zapada mogu da vide ko je taj faktor opstrukcije i destabilizacije regiona“, rekao je on.

Dodao je da su uvek govorili o simetriji krivice, a sada to više ne mogu da govore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana