Dačić:Raspisivanje parlamentarnih i lokalnih izbora 15. februara Tanjug

Objavljeno: 22.01.2022. 19:09 Izmenjeno: 22.01.2022. 19:42

Dačić je istakao da lokalne i predsedničke izbore raspisuje on, kao predsednik Narodne skupštine, dok će predsednik Republike, kako je naveo, raspisati vanredne parlamentarne izbore, a nakon obrazloženja Vlade Srbije da se raspišu vanredni parlamentarni izbori.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je  da će vanredni parlamentarni izbori i lokalni izbori u pojedinim mestima biti raspisani 15. februara, dok će predsednički izbori biti raspisani najverovatnije 2. marta.

„Cilj većine stranaka je da svi izbori budu održani istog dana, neki dogovor je da to bude 3. aprila. Zakonski i ustavni rokovi za raspisivanje izbora su različiti, tako da kada je reč o lokalnim i parlamentarnim oni se raspisuju 45 dana pre održavanja, što je oko 15. februara. Predsednički izbori se raspisuju 90 dana pre isteka mandata, predsedniku Vučiću mandat ističe krajem maja i raspisivanje će biti znači oko 2. marta“, rekao je Dačić novinarima u Leskovcu gde je održao sastanak sa rukovodstvom gradskih i opštinskih odbora iz Jablaničkog, Pčinjskog i Pirotskog okruga.

Ponovio je da će SPS podržati Aleksandra Vučića za predsednika Republike, ako on bude odlučio da se kandiduje.

Dačić je ponovio i da se neće kandidovati za predsedika Republike, jer bi to značilo da „radi u interesu onih koji bi da sruše Vučića“.

Lider SPS-a je najavio da će u narednih nekoliko dana razgovarati sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem vezano za to kako će SNS i SPS izaći na izbore, da li kao jedna ili dve izborne liste.

Da li će izaći kao jedna ili dve liste, Dačić kaže da to zavisi od toga kako će birači na to reagovati, ali i šta je najkorisnije kako bi osvojili veći broj poslaničkih mesta.

„Ove godine se navršava 10 godina otkako se nalazimo u koaliciji sa SNS-om, mislim da smo zajedno ostvarili značajne rezultati u reformi Srbije. Naši ciljevi ostaju isti, a to znači da učinimo sve što možemo da Srbija ubrzanim koricima ide napred“, rekao je Dačić.

Povodom predstojećih izbora, Dačić je danas u Leskovcu održao sastanak sa rukovodstvom gradskih i opštinskih odbora iz Jablaničkog, Pčinjskog i Pirotskog okruga i rekao da je kao predsednik SPS obišao celu Srbiju i razgovarao sa predstavnicima te partije.

„SPS je uvek spreman za izbore, sada je važno da se ta radna temperatura podigne i da uđemo u sve pripreme za izbore, s obzirom da će to biti već idućeg meseca“, zaključio je Dačić.

 

Izborni zakoni se menjaju jer su rezultat dijaloga

Nije praksa i nisam za to da se izborni zakoni menjaju pred izbore, ali se to sada čini jer je to rezultat međustrančkog dijaloga i preporuka OEBS-a kako bi izbornim uslovima u Srbiji relativno svi bili zadovoljni, izjavio je  predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

„Vodili smo međustranački dijalog i kao rezultat tog dijaloga biće promene pojedinih izbornih zakona i to se radi u saglasnosti svih učesnika u tom procesu“, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara u Leskovcu da prokomentariše to što se izborni zakoni menjaju pred izbore.

Saglasan je, kaže, da se to ne treba činti uoči izbora, kao i da to nije bila namera, ali da se to radi kao potreba da se poprave oni zakoni koji bi omogućili da relativno svi budu zadovoljni izbornim uslovima i da imaju ulogu u kontroli izbornih procesa.

„To je doprinos poboljšavanju uslova za održavanje izbora u Srbiji“, rekao je Dačić.

Podsetio je i da će 27. januara u Beograd doći predstavnici Evropskog parlamenta, Tanja Fajon i Vladimir Bilčk, koji će razgovarati da predstavnicima svih stranaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana