Dačić:Prijem Prištine u SE protivan međunarodnom pravu tanjug

Objavljeno: 17.05.2022. 12:02 Izmenjeno: 17.05.2022. 12:02

Dačić je izrazio zadovoljstvo što PŠE razmatra pitanje evropske perspektive Zapadnog Balkana i nastoji da identifikuje oblasti u kojima Savet Evrope može da pomogne regionu na njegovom evropskom putu.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić istakao je, u razgovoru sa predsednikom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PŠE) Tinijem Koksom, da bi prijem Prištine u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta međunarodna organizacija, kao što su ljudska prava.

Dačić, koji se sa Koksom sreo na marginama sednice Komiteta za politička pitanja i demokratiju PŠE na Kritu, istakao je primer nedavnog kršenja prava srpskog stanovništva na Kosovu kome je uskraćeno pravo da učestvuje na referendumu i izborima, saopsteno je iz kabineta predsednika parlamenta.

Dačić je naglasio da je članstvo u Evropskoj uniji glavni spoljnopolitički prioritet Srbije i najavio da će, nakon formiranja nove vlade, Srbija još snažnije kroz unutrašnje reformske procese biti posvećena evropskom putu.

Koks je izrazio zahvalnost za doprinos srpske delegacije radu PŠE koja je veoma aktivna, naročito pošto je članica srpske delegacije Elvira Kovač izabrana za potpredsednika PŠE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana