Dačić:Pred Parlamentom veliki izazov,stabilnost Srbije prioritet tanjug

Objavljeno: 21.03.2022. 13:32 Izmenjeno: 21.03.2022. 13:32

Dačić je zahvalio budućim bankarima na poseti i pozvao ih da u budućnosti postanu aktivni deo parlamenta.

foto tanjug

 

Budući rad parlamenta je od izuzetnog značaja za Srbiju, jer se nalazimo u periodu kada je neophodno sačuvati mir, kao i političku i ekonomsku stabinost zemlje, poručio je predsednik Skupštine Ivica Dačić studentima Beogradske bankarske akademije, prilikom njihovog obilaska Doma Narodne skupštine.

Dačić je poželeo dobrodošlicu studentima i naveo da, je Skupština trenutno raspuštena, ali da će, posle izbora 3. aprila, imati novi saziv.

Istakao da je to važan događaj za politički i društveni život Srbije, „budući da je pred parlamentom i pred Vladom, koju će taj parlament da izabere, zaista veliki posao“.

Dačić je objasnio da je očuvanje mira i stabilnosti u zemlji, u vreme svetske krize izazvane rusko-ukrajinskim skukobima, moguće samo kada su institucije naše demokratije u punoj funkciji i odgovorno obavljaju svoje ustavne dužnosti.

Podsetio je da je Srbija zauzela stav po kome se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim, jer štiti svoje interese na KiM.

Sa druge strane, rekao je Dačić, Srbija nije uvela sankcije Rusiji, jer ekonomske sankcije i bilo koja druga vrsta pritisaka, kako je ocenio, ne mogu biti način za rešavanje međunarodnih problema i ne donose političke rezultate, već idu na štetu građanima.

„Naš stav je ojačan time i što smo i sami ne toliko davno bili izloženi ekonomskim sankcijama i dobro znamo da ta mera šteti samo građanima i nikako ne donosi politički rezultat. Naša pozicija u vezi sa Ukrajinom je nepromenjena i danas kada u Ukrajini traju sukobi. Kao i u proteklih osam godina, tako i sada, dobili smo puno razumevanje za naše stavove i na Zapadu i na Istoku, zahvaljujući principijelnosti i odgovornosti naše spoljne politike koju vodimo već godinama“, kazao je Dačić.

Naveo je da je Rusija jedan od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika nafte i gasa, a zajedno sa Ukrajinom jedan od najvećih svetskih proizvođaca pšenice, kukuruza, suncokreta i drugih kultura neophodnih svakom tržištu, zbog čega će, zaključio je, sukobi između ovih zemalja izazvati duboke ekonomske i političke poremećaje na svetskoj sceni.

Istakao je da ni Srbija neće biti pošteđena krize, ali da je sada, zahvaljujući dobroj pripremi, organizaciji, planiranju, a pre svega dugoročno dobro vođenoj ekonomskoj politici, u poziciji da može da amortizuje te potrese i da svoje stanovništvo ne izloži nestašicama i drugim tržišnim poremećajima.

„Naše rezerve su odlično popunjene, goriva i hrane ima sasvim dovoljno i distribucija ide neometano. Srbija nije velika ekonomija, pa da može da utiče na svetske tokove, ali je dovoljno jaka da može da odgovori našim potrebama, ali i potrebama zemalja u regionu“, rekao je Dačić.

Dodao je da je odnos Srbije prema zemljama regiona takav da sa njima gradi najbolje moguće odnose i da je u mnogo prilika do sada pokazala otvorenost i pružila pomoć svojim susedima, kako u vreme pandemije, tako i u novonastalim okolnostima izazvanim ratom u Ukrajini.

Izrazio je uverenje da će nova Vlada i novi parlament raditi kao i do sada kada je reč o saradnji sa susedima .

„Vreme koje je pred nama biće ogroman izazov za ljude koji

će voditi našu državu i društvo. Na sreću, i zahvaljujući dobrim odlukama koje smo donosili u prethodnom periodu, imamo punu ekonomsku stabilnost, visok rast, stalni priliv direktnih stranih investicija, stalni rast zaposlenosti i stabilan kurs dinara, tako da možemo da se suočimo sa raznim globalnim krizama kao organizovano i ekonomski stabilno društvo“, poručio je Dačić.

Dačić se osvrnuo i na nedavnu promenu Ustava u oblasti pravosuđa i objasnio da su izmene donete u cilju usklađivanja sa pravnim tekovinama EU i sticanja prava na članstvo Srbije u EU.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana