Dačić:Napad na žandarma teroristički akt, pojačane mere bezbednosti, crveni nivo bezbednosti tanjug

Objavljeno: 29.06.2024. 13:46 Izmenjeno: 30.06.2024. 10:52

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je slučaj napada žandarma ispred izraelske ambasade preuzelo Specijalno tužilaštvo, a da se radi o terorističkom aktu protiv države Srbije i protiv pripadnika Žandarmerije, a postoje sumnje da su povezana neka lica koja imaju veze sa vehabijskim pokretom. Dačić je posle obilaska povređenog žandarma u Urgentnom centru […]

dacic

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je slučaj napada žandarma ispred izraelske ambasade preuzelo Specijalno tužilaštvo, a da se radi o terorističkom aktu protiv države Srbije i protiv pripadnika Žandarmerije, a postoje sumnje da su povezana neka lica koja imaju veze sa vehabijskim pokretom. Dačić je posle obilaska povređenog žandarma u Urgentnom centru rekao novinarima da je oko 11 sati NN lice iz samostrela pogodilo pripadnika Žandarmerije u vrat. „On je obavljao svoju dužnost obezbeđivanja abasade Izraela u kućici koja se nalazi ispred. NN lice je više puta prilazilo policajcu pitalo ga gde je muzej i slično, odlazio a zatim se vratio, otvorio vrata kućice, nosio je kesu sa sobom iz nje izvadio samostrel i ranio policajca“, rekao je Dačić. Žandarm je ispalio nekoliko hitaca iz službenog pištolja u NN lice, koje je pola sata kasnije preminulo, dodao je Dačić. „Miloš Jevremović, žandarm je prevezen u Urgentni centar, operacija je u toku. Govorimo da je reč o NN licu kako ne bi narušavali istragu, koju je preuzelo specijalno tužilaštvo“, rekao je Dačić. Nesumnjivo je da je reč o terorističkom aktu, dodao je ministar, koji je uperen i protiv države Srbije i Žandarmerije. „Uhapsili smo još neke ljude preventivno, koji su se nalazili u blizini policijskih objekata i zajedno sa bezbednosnim službama gledamo da povežemo taj slučaj. Neke sumnje su prisutne, indicije postoje da su lica već poznata bezbednosnim službama, a reč je o vehabijskom pokretu. Ali, to nisu potvrđene informacije i ne želimo da narušavamo istragu“, rekao je Dačić. Preventivno su u Beogradu pojačane mere zaštite, dodao je Dačić, ne samo ispred objekata kao što ambasade i državne institucije, već i u tržnim centrima i na šetalištima.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je  da se povređeni žandarm Miloš Jevremović (34) nalazi na opereciji u Urgentnom centru i da je ona još u toku. Lekar u UC rekao je novinarima da je pacijent životno ugrožen i kao hitan upućen u salu na operaciju. „Operacija je u toku i ne možemo dati druge informacije za sada“, rekao je doktor. Dačić je posle obilaska povređenog žandarma rekao da je povređen samostrelom u vrat i da je povreda delikatna, jer su u blizini krvni sudovi.

Policijski sindikat Srbije pohvalio je  hrabrost i požrtvovanost kolege i člana Miloša J. koji je ranjen na dužnosti dok je obezbeđivao ambasadu Izraela. Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović poručio je da se nadaju da će dalja istraga utvrditi da li je i ko još učestvovao u organizaciji napada. „Kolegama koji to istražuju pružamo punu podršku“, kazao je on. Policijski sindikat Srbije navodi da je njihov kolega, iako povređen, uspeo da eliminiše napadača i tako spreči eventualno veći broj žrtava ovog teroriste. „Želimo našem kolegi i članu Milošu J. da se što pre oporavi. Posao policajaca je izuzetno težak, pripadnici Žandarmerije rade na najizazovnijim zadacima, ali kao što smo imali prilike da vidimo, uspevaju i u najrizičnijim situacijama da brzo reaguju i spreče da ne dođe do većeg broja žrtava“, naveo je Policijski sindikat Srbije. Pripadnik Žandarmerije Miloš J. ranjen je danas iz samostrela ispred Ambasade Izraela u Beogradu. On je u samoodbrani uzvratio vatrom i i savladao napadača, koji je od zadobijenih rana preminuo.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je proglasio „crveni nivo“ bezbednosnih pretnji od terorizma imajući u vidu da je i tužilaštvo današnji napad na žandarma kod izraelske ambasade u Beogradu okarakterisalo kao teroristički i naglasio da će u skladu s tim biti povećano prisustvo policije ispred ambasada, institucija i svih mesta gde boravi veći broj ljudi. „U skladu sa instrukcijama, pravilima koja postoje, instrukcijama Saveta za nacionalnu bezbednost, pošto je došlo do ovog terorističkog akta, kao ministar unutrašnjih poslova proglasio sam crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma“, rekao je Dačić nakon što je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom posetio u Urgentnom centru ranjenog žandarma Miloša Jevremovića. Dačić je naglasio da će građani sigurno videti veće prisustvo policije na raznim mestima koja su bitna za javni interes, odnosno gde boravi veći broj ljudi, ne samo ambasade i državne službe, nego i kad su u pitanju tržni centri ili druga mesta gde ima puno ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je lice koje je izvršilo teroristički napad ispred izaraelske amabasade Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, saopšteno je iz MUP-a. „Utvrđeno je da je lice koje je izvršilo teroristički napad Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novom Pazaru. U nastavku akcije, policija će izvršiti pretrese na više lokacija. Sve naše snage su u najvišem stepenu pripravnosti”, izjavio je ministar Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana