Dačić:Albanski političari- glavna pretnja miru i stabilnosti Tanjug

Objavljeno: 10.05.2017. 13:14 Izmenjeno: 11.05.2017. 12:44

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da bi EU trebalo da prepozna da su albanski političari glavna pretnja miru i stabilnosti ne samo na Balkanu, već i u Evropi.

„Veoma žalim što evropska i međunarodna zajednica, a posebno EU, ne reaguje na činjenicu da su albanski političari glavna pretnja miru i stabilnosti ne samo na Balkanu, već i u Evropi“, rekao je Dačić za Euroaktiv.com i dodao da EU mora da zaštiti svoje „osnivačke principe i dostignuća“, ukoliko ona „i dalje važe i poštuju se“.

Komentarišući izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja da priču o „Velikoj Albaniji“ širi Beograd i da je to priča o zastrašivanju, Dačić je kazao da je ona „potpuno apsurdna“.

„Koordinisane izjave Edija Rame (albanski prenijer), Hašima Tačija (kosovski predsednik) i Jonuza Muslijua (gradonačelnik Bujanovca) demonstriraju da je “Velika Albanija“ glavni cilj svih Albanaca“, rekao je Dačić i dodao da je Jonuz Musliju toj ideji pridodao Niš, a sutra će Skoplje, Ulcinj ili Epirus.

Prema njegovim rečima, svedoci smo još jednog pokušaja prevare kao 1998. godine, koji su promoteri Kosova tvrdili da je Oslobodilačku vojsku Kosova osnovala srpska tajna policija.

„Nažalost, ceo svet i međunarodna zajednica su im poverovale i Srbija je bombardovana, što nije bilo u skladu sa međunarodnim zakonom. Iskreno se nadam da danas oni neće poverovati lažima kosovskih političara i uzeti ih zdravo za gotovo“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je Srbija u brojnim prilikama dokazala da je pouzdan partner međunarodne zajednice, kao i da nije nikoga provocirala, već je pružala ruku regionalne saradnje.

„Želim da verujem da su u Evropi i međunarodnoj zajednici prevagnula dela nad lažima i prevarama“, zaključio je Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 2°C

Sumaglica

Ponedeljak
Promenljivo oblačno

Max: 6°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana