Dačić: Važno da deca i mladi mogu da izraze svoje mišljenje Studio B, Tanjug

Objavljeno: 05.10.2021. 15:39 Izmenjeno: 05.10.2021. 20:16

Veoma je važno omogućiti deci da izražavaju svoje mišljenje i dopustiti im da odlučuju o stvarima koje se tiču njih, a sve kako bi deca i mladi postali „vidljiviji“ u društvu, poručio je predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Ivica Dačić je otvorio sednicu Učeničkih parlamenta na temu „Za svako dete – važnost vršnjačke podrške u ostvarivanju prava deteta“ u Skupštini Srbije, koaj se održava u okviru Dečje nedelje, manifestacije čiji je cilj poboljšanje položaja dece u Srbiji.

Dačić je u obraćanju predstavnicima đačkih parlamenta iz različitih gradova rekao da Skupština Srbije želi da ukaže na značaj učeničkih parlamenata i doprinese njihovom jačanju, kao obliku učešća dece u donošenju odluka.

„Ovo je prilika da deca iz svog ugla ukažu na značaj koji pridaju ovoj temi, da razmene iskustva, predstave izazove i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju“, rekao je Dačić.

On je ukazao i da je vršnjačka podrška važna za socijalni i emocionalni razvoj dece i mladih, kao i da njenim prihvatanjem mladi stiču veće samopouzdanje, osećaj odgovornosti, aktivno slušanje, empatiju i komunikacione veštine.

„Vršnjačka podrška doprinosi stvaranju pozitivnog školskog okruženja i podsticajne atmosfere, jer učenici koji pružaju vršnjačku podršku neprocenjiva su podrška učenicima koji imaju malo prijatelja ili ih uopšte nemaju“, naveo je Dačić.

On je ukazao i na probleme vršnjačkog nasilja i značaj podrške deci koja su deo ranjivih grupa, navodeći da mora da se stvara „pozitivna klima“ u kojoj se različitosti prihvataju i poštuju.

Naveo je da je vršnjačka podrška potrebna i kada je reč o nastavi na daljinu, sticanju digitalnih znanja kao i korišćenju digitalnih tehnologija.

„Mislim da je važno da se na ovom skupu, svi zajedno, složimo da je vršnjačka podrška izuzetno važna za ostvarivanje prava deteta, kao i učešće mladih u društvenom životu“, rekao je Dačić u parlamentu.

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić rekla je da deca i mladi moraju da budu svesna da imaju pravo da slobodno izražavaju mišljenje i da je to njihova obaveza u društvu.

„Reći svoje mišljenje je pravo i obaveza. Način na koji se danas borite za sebe i svoje vršnjake je pravi put da jednog dana izrastete u ljude koji će se boriti za dobrobit društva i države“, rekla je Čamagić.

Dečja nedelja se ove godine od 4. do 10. oktobra proslavlja pod sloganom „Dete je dete da ga volite i razumete“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana