Dačić: Ukrajna kolateralna šteta pritisaka sa zapada Tanjug

Objavljeno: 27.02.2022. 19:39 Izmenjeno: 02.03.2022. 17:05

Ocenio je da je ovakav stav Srbije jedino racionalno rešenje i da je ovakva odluka potpuno u skladu sa interesima naše zemlje i naroda.

 

foto Tanjug

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao je  za Tanjug da je Ukrajna kolateralna šteta podsticanja sa zapada da zarati sa Rusijom, te dodao da je Srbija zauzela ispravan stav, jer je podržala treritorijalni integritet Ukrajne sa jedne, a nije uvela sankcije Rusiji sa druge strane.

Dačić je objasnio da su aktuelni događaji u Ukrajni posledica pribliižavanja NATO snaga Ruskim granicama, zbog čega se Rusija osećala ugroženo i upozoravala da može doći do oružanog odgovora.

„Ukrajna je naivno uvučena u konflikt i bolje je bilo da se na vreme pregovaralo sa Moskvom“, zaključio je Dačić i istakao da narodi dve zavađene zemlje ispaštaju zbog tuđih interesa.

Prema njegovim rečima u suštini situacije u Ukrajni stoje dva problema, odnos Rusije i Ukrajne i odnos NATO-a prema Rusiji.

Dačić je poručcio da zapadne sile gledaju isključivo sopstvene interese, te naglasio da je u interesu zapada da neko ratuje sa Rusijom, ali da to ne budu oni.

S toga, je ocenio da sada nije u interesu EU i NATO-a da pomognu Ukrajni, kao i da se neće umešati u rat između dve zemlje, te zaključio da do Trećeg svetskog rata neće doći, već će se sve završiti na lokanom nivou.

Ukrajna i Rusija su pristale na pregovore, a Dačić komentariše u izjavi za Tanjug da je najbolje da dve zemlje same reše svoje probleme bez mešanja drugih sila.

Smatra da je odnos dve države komplikovan i da pregovori dve suprostavljene strane neće biti laki.

Podsetio je da između Rusije i Ukrajne potoji Minski ugovor po kome je utvrđena linija radvajanja između dve zmlje i propisano da ne sme dolaziti do ratnih dejstava, i ukazao da je Rusija upozoravla Ukrajnu zbog kršenja tog ugovora.

Dačić je ukazao i na to da zapad nije odgovorio na predlog Rusije o bezbednosnom dogovoru.

Kada je reč o stavu Srbije o situaciji sa Ukrajnom Dačić kaže da su on i Vučić bili saglasni u donošenju odluke na Savetu bezbednosti.

„Doneli smo najbolju moguću odluku da podržavamo teritorijalni itegritet Ukrajine, ali da ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji koja godinama u nazad zastupa interese naše zemlje i nije uvela sankcije Srbiji kada su to učinile ostale zapadne sile“, naveo je Dačić.

Zapad je vršio pritisak da se Srbija što pre izjasni po pitanju Ukrajne, kaže Dačić, iako je Americi trebalo dve godine da iznese stav u Drugom svetskom ratu i da odluči da li staje na stranu Hitlera ili Čerčila.

Kako kaže predsednik skupštine, Srbija i da je uvela sankcije Rusiji, ne bi imala garanciju da će postati član Evropske unije, niti da će se stav zapadnih zemalja po pitanju Kosova promeniti.

Rekao je da Srbiji isključivo treba da budu prioritet sopstveni interesi.

„Mi imamo samo jedan interes, a to je Srbija. Nije našs zadatak da postupamo na način na koji to od nas očekuje Zapad i da uvedemo sankcije, niti da pohvalimo Rusiju i priznamo sve što su uradili, i priznamo sve što su oni dodatno priznali. Nije naša uloga ni da ratujemo sa Rusijom niti Ukrajinom, niti da podržavamo jedne protiv drugih, već da vidimo šta je za nas najbolje“, rekao je Dačić.

Prokomentarisao je i stav Hrvatske da „Srbija treba stane na pravu stranu“ i rekao da je Srbija „uvek na suprotnoj strani od Hrvatske, jer su oni uvek bili na pogrešnoj strani“ i podsetio da je u prethodnim ratovima Hrvatska stala na stranu Austrougara i Nemaca.

Govoreći o posledicama sukba Rusije i Ukrjne, Dačić je rekao da je neminovo da će se ova situacija odraziti na globalnu ekonomiju, ali da naša zemlja stabilno stoji, kako na finansijskom tržistu, tako i na polju zdravstva i prehrambrene industrije, te da nema razloga za brigu.

„Preživeli smo sankcije u Srbiji, preživećemo sankcije u Rusiji. Srbija nema razloga da brine oko zaoštravanja krize u Ukrajni“, kazao je Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana