Dačić: U Srbiji 6.700 izbegličkih porodica rešilo stambeno pitanje tanjug

Objavljeno: 30.11.2022. 11:18 Izmenjeno: 30.11.2022. 11:26

Dacić je kazao da je nosilac posla u Srbiji Komesarijat za izbeglice i migracije, a da je on, kao ministar spoljih poslova, po funkciji jedan od predsedavajućih Upravnog odbora.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kazao je da je preko projekta Regionalnog stambenog programa, kada su pitanju izbegli iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, do sada 6.700 izbeglih i raseljenih porodica rešilo stambeno pitanje. „Mislim da je to velika pomoć. Pored nerešenih nekih političkih odnosa između zemalja bivše Jugoslavije, svakako da je pitanje daljeg života i opstanka tih porodica koje su izbeglice, a nisu još rešile to pitanje, možda najozbiljniji problem u ovom trenutku“, rekao je Dačić Tanjugu posle sednice UO Regionalnog stambenog projekta. Navoeo je da, imajuću u vidu da nijedna od zemalja u regionu nema dovoljno sredstava da taj posao završi, predloženo da se napravi regionalni projekat koji je, pre svega, zasnovan najvećim delom na donacijama. „Najveći donator je Evropska unija, ali tu učestvuju bilateralno pojedine zemlje. Projektom i sredstvima upravlja i Banka Saveta Evrope. Svi međunarodni akteri su odradili svoj posao na najbolji mogući način. Očekujemo sredinom sledeće godine završnu konferenciju, gde ćemo sumirati rezultate“, kazao je Dačić. Istakao je da je važno što su na skupu, pored Srbije, učestvovali i predstavnici drugih zemalja u regionu – Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Dacić je kazao da je nosilac posla u Srbiji Komesarijat za izbeglice i migracije, a da je on, kao ministar spoljih poslova, po funkciji jedan od predsedavajućih Upravnog odbora.

Stanisavljević:Očekujemo da do kraja projekta bude podeljeno 7.600 rešenja

Komesar za izbeglice Nataša Stanisavljević izjavila je da je u Vršcu u okviru Regionalnog stambenog projekta dodeljeno 40 stambenih rešenja, čime je rešeno stambeno pitanje za toliko izbeglih i raseljenih porodica sa prostora bivše Jugoslavije i očekuje da do kraja projekta bude dodeljeno ukupno 7.600 stambenih rešenja. „Regionalni stambeni projekat je program stambenog zbrinjavanja svih trajno izbeglih lica u regionu. Korisnici programa u Srbiji su, pre svega, izgnana lica iz Bosne i Hercegovine i iz Hrvatske.Tokom jučerašnje ceremonije 40 stambenih jedinica dodeljeno je korisnicima u Vršcu, a što se tiče cele Srbije time je dato 6.770 stambenih rešenje“, rekla je Stanisavljević Tanjugu posle sastanka Upravnog odbora Regionalnog stambenog projekta. Navela je da je, kada je region u pitanju, dodeljeno 10.000 stambenih rešenja i podsetila da ovaj projekat traje već 10 godina. „Srbija se zalaže da do kraja projekta, koji se završava u junu sledeće godine, obezbedimo 7.600 stambenih rešenja izbeglim licima, odnosno za toliko porodica. I u naredom periodu nastavićemo sa zbrinjavanjem izbeglih lica, jer još ima izbeglica, koji u ovom trenutku i posle 30 godina nisu rešili stambeno pitanje i oni jesu prioritet“, poručila je Stanisavljević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 2°C

Vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana