Dačić: Srbija želi da nastavi da jača saradnju sa Kinom tanjug

Objavljeno: 01.11.2022. 11:28 Izmenjeno: 01.11.2022. 11:28

Si Ðinping je, kaže Dačić, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem otvorio novo poglavlje u saradnji dve zemlje i dali su impuls osnaživanju bilateralnih odnosa.

foto tanjug

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je  da je uveren da će Srbija i Kina jačati saradnju u svim aspektima, a naročito u oblasti ekonomije i infrastrukture.

„Podrška koju Kina pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta je izuzetno značajna i na tome smo im zahvalni, a Srbija uzvraća u zaštiti njihovih interesa kada je reč o politici jedne Kine“, rekao je Dačić na otvaranju Druge konferencije „Novi svetski trendovi u odrazu 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine.

Dačić je dodao da Srbija nije velika zemlja po teritoriji, ali je, kaže, veliki prijatelj onima koji je razumeju i poštuju njene interese.

Kada je reč o kongresu Komunističke partije Kine, Dacicć je ocenio da to nije samo partijski skup već važan događaj za Kinu, jer se na njemu utvrđuje budućnost politike te zemlje.

Dačić je istakao da je  konferencija u Beogradu način da se podstakne saradnja između Srbije i Kine koju obe zemlje vide kao prijateljsku, stratešku i dugoročnu na obostranu korist. On je čestitao Si Ðinpingu na tome što je ponovo izabran za generalnog sekretara Komunističke partije.

„Smernice i zeključci 20. kongresa su važni, ne samo za dalji razvoj Kine, već i za očuvanje globalnog mira, kao i za oporavak krhke ekonomije u svetu“, rekao je Dačić i dodao da je Srbija ponosna, jer je Si Ðinping više puta demonstrirao privrženost i potvrdio da je veliki prijatelj Srbije.

Si Ðinping je, kaže Dačić, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem otvorio novo poglavlje u saradnji dve zemlje i dali su impuls osnaživanju bilateralnih odnosa.

On je dodao da inicijativu „Jedan pojas jedan put“ vidi kao noseći model saradnje dve zemlje, navodeći da je Srbija među prvim zemljama prepoznala korist tog projekta i jedna je od najatkivnijih.

„Srbija želi da nastavi da jača saradnju sa Kinom kao pouzdanim partnerom i jednim od najuticajnijih faktora u današnjem svetu“, naveo je Dačić.

Specijalna izaslanica zamenika ministra spoljnih poslova Kine Ða Li obratila se putem video linka i rekla da su na 20. kongresu Komunističke partije Kine predstavljeni planovi za dalji razvoj te zemlje i potvrđen je kontinuitet kineske spoljne politike.

„Kina ne odustaje od miroljubivog napretka, a jedina je zemlja stalna clanica UN koja se zaklela da neće upotrebiti prva nuklearno naoružanje. Unapređivaćemo svetski mir. Mi smo rešeni da sprovodimo miroljubivu spoljnu politiku, radićemo na produbljivanju globalnog partnerstva“, rekla je ona.

Ða je istakla da je Kina rešena da čuva suverenitet i bezbednost zemlje i da nikada neće svoje probleme prebacivati drugome, a takođe je izrazila nadu da će druge drzave zakoračiti putem mira.

„Inicijativa Jedan pojas, jedan put pozdravljena je od strane međunarodne zajednice. Kineska strana je potpisala dokument o saradnji sa 149 drzava i 32 organizacije, osnovala je Azijsku banku za infrastrukturne investicije. Već je pokrenut veliki broj projekata, a među njima i izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta“, rekla je specijalna izaslanica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana