Dačić: SAD razumeju poziciju Srbije Tanjug

Objavljeno: 02.03.2022. 16:54 Izmenjeno: 03.03.2022. 11:06

Kaže da je posebno ponosan što su dve zemlje poslednjih godina intenzivno podsećale na njaslavnije dane zajedničkog savezništva – u Prvom i u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić  je na otvaranju VI ciklusa Akademije za mlade lidere u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva naglasio da su SAD jasno saopštile da razumeju pozicije Srbije prema Rusiji i da točak saradnje dve zemlje nastavlja da ide dalje.

„Naši najvažniji državni ciljevi seku se u mnogim tačkama i u tim tačkama Srbija i SAD nalaze motiv i polazište da još više produbljuju saradnju u svim oblastima“, rekao je Dačić ukljčujući se u on lajn skup.

Podsetio je da Srbija i Amerika imaju različite stavove i politike o nekim, za nas, najvažnijim pitanjima, kao što je na primer odnos prema KiM, saopšteno je iz parlamenta.

Ali, kako je dodao, dobro znamo, da uprkos razlikama možemo zajedno da radimo na iznalaženju kompromisa i do dugoročnog rešenja koja će doneti mir i stabilnost.

Kako kaže, Srbiji je veoma važna podrška Amerike, zato što Beograd i Vašington dele isti interes – stavljanje tačke na dugogodišnje sukobe i okretanje nove stranice na Balkanu.

Amerika je u Srbiji prepoznala najvažnijeg partnera da dođe do tog cilja i to je još jedan razlog zbog kojeg vidimo da nam je mesto jedni uz druge, a ne jedni protiv drugih.

I kada je reč o događajima u Ukrajini, kaže postoje principijelne pozicije koje nas spajaju.

„Srbija se veoma jasno izjasnila protiv ratnih dejstava i za poštovanje međunarodnog prava i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, baš kao i Amerika“, rekao je on i podsetio da se ne slažemo oko pitanja sankcija protiv Rusije, što kako dodaje nije od juče.

Srbija, kako kaže nastoji da štiti i brani svoje interese koji su isti godinama.

Prema njegovim rečima, Vašington je jasno saopštio da razume te naše pozicije i da točak naše saradnje nastavlja da ide dalje.

Dodaje da ćemo zajenički rešavati probleme čijem rešenju možemo da doprinesemo.

„Važno je da očuvamo tu dugu nit partnerstva i prijateljstva kojom je bio obeležen najveći deo naše zajedničke istorije“, rekao je Dačić i izrazio uverenje da i polaznici Akademije imaju slične motive a naročito na današnju temu koja se tiče srpsko-američkih odnosa.

Dačić je naglasio da je Amerika veliki podržavalac našeg strateškog opredeljenja za članstvo u EU i ta podrška je od suštinskog značaja za napore koje Srbija ulaže u pristupnom procesu.

Predsednik parlamenta je rekao da ceni želju polaznika Akademije, da što dublje i detaljnije proučavaju aspekte odnosa Srbije i SAD i da je siguran da im je krajnji cilj da to znanje stave u službu razvoja tih odnosa, gde god da radite i čime god da se bavite.

Rekao je i da parlament kao jedna od najvažnijih institucija u zemlji poklanja veliku pažnju odnosima Srbije i SAD i to ne samo kroz redovan rad i u okviru pojedinih skupštinskih odbora, već i kroz organizaciju specijalizovanih, tematskih skupova.

Podsetio je i da odnosi naše dve države i naših naroda imaju dugu i bogatu istoriju, i da je prošle godine obeležen veliki jubilej – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ta duga tradicija sama po sebi svedoči o tome da su Srbija i Amerika upućene jedna na drugu, bez obzira na geografsku udalojenost i nesrazmeru u veličini, ekonomskoj, diplomatskoj i vojnoj snazi, rekao je.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što je dug period međudržavne saradnje obeležen savezništvom, prijateljstvom, a u pojedinim momentima i bratskim odnosom što je veliki kapital koji treba razvijati.

„Naravno, imali smo i manje lepe godine, imali smo čak i padove do otvorenih sukoba, kakav je bio 1999. godine, pa ni te dane nećemo i ne smemo da zaboravimo. Ali, i Srbi i Amerikanci su imali dovoljno snage da iskorače i krenu napred“, naveo je on i naglasio da je i kao premijer i šef diplomatije podsticao približavanje, jer smo potrebni jedni drugima.

„Ali ako ste mudri i gledate u budućnost, onda dobro znate da bez SAD ne možete da ostvarite nijedan svoj važan državni i nacionalni cilj“, rekao je Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 3°C

-

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana