Dačić: Policija temelj društva,građani treba da je osećaju svojom tanjug

Objavljeno: 23.06.2024. 09:37 Izmenjeno: 23.06.2024. 09:51

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je  povodom Dana policije i slave MUP-a da je policija tu da čuva red, mir i bezbednost građana i da narod treba da je oseća svojom. Dačić je istakao je da je policija temelj društva i ono što donosi prednost u pobedi dobra nad zlom. „Zato je važno […]

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je  povodom Dana policije i slave MUP-a da je policija tu da čuva red, mir i bezbednost građana i da narod treba da je oseća svojom. Dačić je istakao je da je policija temelj društva i ono što donosi prednost u pobedi dobra nad zlom. „Zato je važno da policija bude osposobljena i opremljena i u tom pogledu mogu da kažem da smo postigli značajne rezultate kada je reč o opremanju“, rekao je Dačić za RTS. Prema njegovim rečima, MUP-u je potrebno više polaznika policijskog obrazovanja, više policajaca, potrebna joj je veća podrška građana jer „policija i radi ono što je u interesu građana – održava red i mir, bori se protiv kriminala, brine o bezbednosti saobraćaja, granicama, a tu su i vatrogasci-spasioci“. Dačić je pozvao sve građane da danas sa pripadnicima MUP obeleže Dan policije i slavu MUP-a, Duhove. Istakao je da su se tradicionalno sposobnosti posebnih jedinica policije prikazivale na Makišu, zbog čega je on doneo odluku da se tamo svečanost i vrati. „Prikaz sposobnosti policijskih jedinica je i porodični događaj. Pozivamo ljude da dođu s decom da vide šta imamo od tehnike, ljudstva, uniformi, s ciljem da policiju približimo građanima“, rekao je Dačić. Prema njegovim rečima zbog toga je važno da ovakvih skupova bude što više, da ljudi policiju osećaju svojom i da se osećaju sigurno. Dačić je najavio da će sagledati da li su i koji su sektori policije u prethodnom periodu bili zapostavljeni i šta može unutar samog MUP da se učini kako bi svi bili ravnomerno zastupljeni u povećanju plata i poboljšanju standarda. On je rekao da će u narednom periodu biti raspisan konkurs za funkciju direktora policije koga će na predlog ministra izabrati vlada Srbije.

Konjanici Policijske brigade, Orkestar policije i pripadnici različitih organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova  su, u sklopu obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije, tradicionalno svečano prodefilovali Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana. Policijski orkestar je izvodio marševe Kraljeva garda, Marš na Drinu, Beograd, San angelo, Aleksandar, Marš Jakovu Nenadoviću, a posebnu pažnju najmlađih izmamili su konjanici, saopštio je MUP. U tradicionalnom defileu učestvovali su pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, saobraćajna policija, pripadnici Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice. Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

Povodom Dana policije i slave MUP-a, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić položio je  lovorov venac na spomen-obeležje ispred SIV-a 3 ističući da je obaveza društva da odaje počast pripadnicima MUP-a koji su izgubili život na službenoj dužnosti. „Naša je obaveza da se njihova žrtva ne zaboravi, jer samim tim dajemo primer za buduće generacije da je policija tu da zaštiti narod, da zaštiti građane i da će uložiti sve za bezbedniju sadašnjost i budućnost građana Srbije“, rekao je Dačić novinarima nakon polaganja venca. Kako je rekao, svake godine ispred spomenika svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izgubili život prilikom vršenja službene dužnosti, pripadnici MUP-a odaju počast. „Povodom Dana policije i slave Ministarstva unutrašnjih poslova, tradicionalno, svoju pažnju posvećujemo onima koji su dali najvrednije što su imali u odbranu našeg naroda i naše države – svoje živote“, kazao je Dačić. Prema njegovim rečima, porodice žrtava treba da budu deo „familije Ministarstva unutrašnjih poslova“ i briga cele države.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana