Dačić: Oni koji govore da sam nazadovao, o parlamentu misle sve najgore Tanjug, RTS

Objavljeno: 23.10.2020. 09:49 Izmenjeno: 23.10.2020. 19:33

Novoizabrani predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je za RTS, da njegova nova funkcija neće biti protokolarna i istakao da oni koji za njega govore da je nazadovao u političkoj karijeri zapravo o parlamentu misle sve najgore. Oni misle da je parlament levo smetalo, slepo crevo u koje dolaze oni koji ne mogu da se snađu nego ostaju poslanici. To je slika koju ne smemo da dozvolimo da više postoji“, rekao je Dačić.

On je rekao da je za njega velika čast i izazov da bude na mestu predsednika parlamenta, gde je i počeo karijeru, navodeći da je uvek i svuda govorio da je skupština vrhovno telo koje je nosilac zakonodavne i ustavotvorne valsti, ima svoju ulogu, ciljeve i zadatak koji su drugačiji od izvršne vlasti.

Kaže da je on u izvršnoj vlasti bio gotovo sve, a da je funkcija predsednika parlamenta, bez ozbira na to, najviša funkcija na kojoj je ikada bio.

„Taj podatak govori o tome koliko je Vučić, kome dugujem zahvalnost na rešenosti da, bez ozbira što nije imao potrebe, u cilju jačanja političke stabilnost, našeg stranačkog odnosa i strateškog partnerstva koje nas čeka pred izazovima ispred nas, predložio da na ovako visoku funkciju dođem ja“, rekao je Dačić.

Kaže da Vučićev predlog da predsednik parlamenta bude predsednik druge po snazi političke stranke u Srbiji govori kakve su ozbiljne namere.

„Ja nisam ovde došao da bih bio protokolarni predsednik parlamenta“, rekao je Dačić i istakao da će njegov zadatak biti da štiti ugled i dostojanstvo parlamenta.

Upitan kako reaguje na kritike koje navode da je nazadovao, Dačić je rekao da oni koji to govore misle sve najgore o parlamentu.

On je rekao da funkcija predsednika parlamenta nije sama po sebi druga u državi, već da parlament crpe svoj legitimitet i legalitet iz naroda i da je skupština ta koja bira i kontroliše vladu.

Dačić je rekao i da očekuje dobru i opretivnu saradnju sa predsednikom Republike, premijerkom i vladom upravo na realizaciji strateških ciljeva u narednom periodu, navodeći da će za parlament biti od velike važnosti oživljavanje ugleda tog tela i dijaloga.

„Sa velikim entuzijazmom i žarom se vraćam kući. Ovo je kao povratak u zavičaj“, rekao je Dačić.

On je istakao da svi moraju da znaju da vlast potiče od naroda, a da izvršna vlast, ne računajući predsednika, izvire iz skupštine, tako da vlada mora da zna da ih parlament bira i kontroliše i da njeni članovi moraju da budu spremni da što više vremena provode u skupštini.

Upitan kako komentariše navode da se žrtvovao za pojedine kolege, Dačić je rekao da je čitao različite dezinformacije, poput toga da je beogradski odbor tražio da ne prihvati funkciju, da se SPS buni, da niko od socijalista ne bi dobio nista da on nije pristao na funkciju šefa parlamenta

„Vučić i ja nikad nismo razgovarali u tim kategorijama, već o poslu, a on je smatrao da ja najviše mogu da doprinosem sadašnjem trenutku i potrebi da parlament uradi šta se očekuje od njega, na mestu predsednika, sa iskustvom koje imam. To nema veze sa brojem članova vlade iz SPS“, rekao je Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Subota
Sneg

Max: 1°C
Min: 0°C

Sneg

Vremenska prognoza za 5 dana