Dačić: Nikad nećemo ugroziti odnose sa Moskvom

Objavljeno: 10.08.2018. 13:39 Izmenjeno: 10.08.2018. 13:39

Šef diplomatije i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je danas da Srbija, bez obzira šta neko mislio da može da traži od Srbije, nikada neće ugroziti i narušiti naše bratske i prjateljske odnose sa Moskvom.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa direktorkom Departmana za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom, ponovio da je Srbija čvrsto opredeljena za razvijanje odnosa sa Ruskom Federacijom, na temelju partnerstva, dodajući da se postoji istorijska, tradicionalna bliskost dva naroda i dve zemlje, koje su oduvek imale samo prijateljske odnose.

On je izrazio veliku zahvalnost Rusiji za podršku koju pruža Srbiji kada je reč o odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

„Kada god je potrebna Srbiji podrška i pomoć na međunarodnoj sceni, prvi kojma možemo da se obratimo su visoki predstavnici Ruske Federacije. Predsednik Aleksandar Vučić je u redovnom kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a ja sa mojim kolegom Sergejom Lavrovim, i mi ih stalno informišemo o svim pitanjima i problemima koje imamo. O dijalogu koji se vodi sa Prištinom, o našim stavovima, čvrstom pozicijom kada je reč o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, daljoj aktivnošću na sprečavanju prijema Kosova u međunarodne organizacije, što smatramo zaobilaznim putem da Kosova uđe u sistem UN“, rekao je Dačić.

On je najavio da će Srbija nastaviti aktivnosti na povlacenju priznanja od strane nekih država.

Istakao je da je veoma važno da postoji zajednička komunikacija sa Moskvom gde možemo jedni drugima da prenosimo infromacije i međusobno konsultujemo, pomazemo jedni drugima.

„U tom smislu je važan kontinuitet susreta na najvišem nivou. Očekujemo do kraja godine posetu Putina, kao i pre toga sednicu Mešovitog komiteta za saradnju dve zemlje, na čijem čelu sam ispred Srbije ja, a sa ruske strane je došlo do promene, te predsedava sada zamenik predsednika Vlade Borisov. Očekujemo nekoliko nedelja pre dolaska Putina da se održi sednica Komiteta“, objasnio je Dačić.

On je podsećajući da je ova godina je u znaku našeg jubileja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Rusije.

Lično se zahvalio Zaharovoj za spremnosti da uvek odgovori na naše upite i pozive, te izađe u susret i pomogne u rešavanju problematičnih pitanja.

Izrazio je uverenje da će Zaharova prijatno da se iznenadi kako izgleda Sabor u Guči, kao i odnos Srba prema Ruskoj Federaciji.

„Za mene je lično veliko zadovoljstvo što je prihvatila poziv da dođe u Srbiju, i to je samo jedna korak dalje ka jačanju naših prijateljskih odnosa“, kazao je on pozivajući Zaharovu da sa njim u nedelju, u hotelu „Moskva“ pojede „moskva šnit“.

Beograd, 10. avgusta 2018.- Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dacic (D) sastao se danas sa direktorkom Departmana za informisanje i stampu Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije Marijom Zaharovom (L) na sastanku. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

foto Tanjug

Ukazao je da je ova poseta dogovarana više puta, i da se realizuje u okviru konsultacija naša dva ministarstva, ali i dogovora koje je postignut tokom prošle posete, u cilju daljih približavanja dve zemlje i naroda.

Izrazio je veliu zahvalnost Zaharovoj na izrazito prijateljskom odnosu koji prikazuje prema našoj zemlji narodu, kao i podršci koju pruža Srbiji na svojoj funkciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana