Dačić: EU mora da sačuva svoj autoritet Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 04. 07. 2019. 19:39:15

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je  da Evropska unija mora da sačuva svoj autoritet i da ne sme da dozvoljava da se dogovori iz dijaloga Beograda i Prištine ne ispunjavaju.

„Ja sam potpisao Briselski sporazum. Što sam ga potpisao, ako pet, šest godina nakon toga neko kaže da to neće da ispunjava“, upitao je Dačić.

EU mora, ne samo da sankcioniše Prištinu, već i da vodi taj proces na autoritativan način, da „postoji dobro vođstvo EU u celini“, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje kako vidi ono što jesu i posebno onim što nisu postigli Federika Mogerini i Johanes Han i da li misli da će novi pregovarači imati neke nove ideje.

Dačić je rekao da pozitivno ocenjuje ono što je Federika Mogerini želela da uradi, ali sama činjenica da nema jedinstvenog pristupa među različitim državama unutar EU, pokazuje da uvek oni koji ne žele nešto da ispune tu traže alibi i na njih se nikad ne izvrši pritisak do kraja.

„Za razliku od toga, na primer, kada treba izvrštiti pritisak na Srbiju, obavezno se svi jave“, konstatovao je Dačić o.

„Ali, nismo tu da kukamo i da se žalimo. Da poželimo sreću i uspeh novim čelnicma EU i nadam se da ćemo napraviti neke krupnije korake napred“, rekao je Dačić.

Upitan za izjavu premijera Slovenije Marjana Šareca da je ta zemlja zainteresovana za mesto evropskog komesara za proširenje u budućem sazivu Evropske komisije, Dačić je rekao Srbiju niko o tome ni ne pita, kao da nemamo unapred ni favorite, ni neke koje ne bismo voleli.

„Smatramo da su sve zemlje iz regiona naše prijateljske zemlje i da svi imamo iste probleme i da ne treba da se radujemo nespesima jedni drugih. Imamo veoma pozitivan stav prema zahtevima drugih u regionu i za sve bi bilo dobro da počnemo da se smatramo nekim regionom i da jedni druge guramo i podržavamo“, rekao je Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Sumaglica

Trenutna temperatura 17°C

Sumaglica

Četvrtak
Sunčano

Max: 29°C
Min: 14°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana