Dačić: Eliminacija uzroka dovodi do deeskalacije na KiM tanjug

Objavljeno: 20.12.2022. 11:55 Izmenjeno: 20.12.2022. 13:16

Dačić je podvukao da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u ovom trenutku najveća pretnja za mir i stabilnost, jer izaziva pojedinačne inicidente.

foto tanjug

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je  da eliminacija uzroka poslednjih događaja na Kosovu i Metohiji može da dovede do deeskalacije situacije na KiM. Dačić je istakao da je jasno šta su Srbi na KiM tražili i šta je uslov da se dođe do rešenja problema, a to je da se prestane sa povlačenjem jednostranih poteza, kako bi se nastavilo sa ozbiljnim dijalogom, da se puste uhapšeni Srbi, da nema tajnih spiskova za hapšenje. On je istakao da Srbi ne žele da budu incidenata, već deo mirnog rešenja. “Ne možete, dok se hapse Srbi i dok se odbija sprovođenje sporazuma, da se govori o novom sporazumu”, rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova, posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Slovenije Tanjom Fajon. Dačić je podvukao da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u ovom trenutku najveća pretnja za mir i stabilnost, jer izaziva pojedinačne inicidente. Odgovarajući na pitanje šta će dalje uslediti imajući u vidu da je Kurti izjavio da uklanjanje barikada ne može da prođe bez žrtava, Dačić je kazao da su sva dešavanja na KiM posledica nepoštovanja Briselskog sporazuma. To je, kako je rekao, uzrok svega što se dešava, uključujući i barikade koje, kaže, nisu postavljene da se omete saobraćaj, već su deo političkog protesta zbog neispunjavanja i narušavanja tog sporazuma. Podsetio je da Srbima na KiM nije bilo omogućeno da glasaju na referendumu, da glasaju na izborima, te da je na sever KiM poslata kosovska policija što je suprotno dogovoru iz Brisela.

Fajon: Ključno poštovanje Briselskog sporazuma

Potpredsednica Vlade Slovenije i ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon izjavila je , posle sastanka sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine najvažnija kako bi se obezbedio što bolji život građana. Fajon je istakla da je ključno za dalju saradnju poštovanje Briselskog sporazuma. Dačić je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao Fajon sa problemima na Kosovu i Metohiji, podsetivši da je Briselski sporazum potpisan pre devet godina i da je jasno da premijer privremenih prištinskih Aljbin Kurti ne želi da ga sprovodi. “Ispada kao da Priština nije ni bila deo pregovaračkog procesa, a to izaziva čitav lanac problema. Svi koji se bave ovim pitanje se bave interventnim gašenjem incidentnih situacija”, rekao je Dačić i podvukao da je Srbija opredeljena za mir i doslovno ispunjavanje svih obaveza od rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma. Fajon je istakla da Slovenija želi da Srbija što pre pristupi EU, a pohvalila je našu zemlju, jer je, kako je istakla, napravila pozitivne korake po pitanju usklađivanja vizne politike sa politikom EU. Takođe, navela je da želi da Srbija napreduje u usklađivanju spoljne politike sa EU, međutim, kako je dodala, Srbija je suverena država i odlučiće sama o tome. Dvoje ministara su najavili određivanje termina sednice dve vlade, a ocenili su da postoji i visok stepen ekonosmke saradnje koja, po podacima Srbije, iznosi 1,4 milijarde evra. “Zahvalni smo Sloveniji na podršci koju pruža Srbiji po pitanju evropskih integracija, a ponudila je i pomoć u stručnim kadrovima u pojedinim oblastima kada je reč o reformama”, rekao je Dačić. Fajon je navela da posetu Srbiji, u okviru koje razgovara sa predsednikom Vučićem, Dačićem, Anom Brnabić, želi da iskoristi za jačanje bilateralnih odnosa, ističući da dve zemlje imaju odličnu političku i ekonomsku saradnju. “Oko 1.500 slovenačkih preduzeća radi u Srbiji koje obezbeđuju 25.000 radnih mesta. Želimo to da pojačamo, da ima više slovenačih firmi u Srbiji i srpskih u Sloveniji”, rekla je Fajon. Prema njenim podacima, robna razmena između Srbije i Slovenije je porasla na dve milijarde evra. Dvoje ministara razgovarali su i o pitanju sukcesije, a Fajon je navela da postoje neke razlike u pogledima i mišljenjima, ali postoji volja da se te razlike prevaziđu i da se nastavi sa dobrim odnosima. Dačić je podsetio da po Ustavu Slovenije Srbi nisu manjina za razliku od Mađara i Italijana već da imaju status etničke zajednice. “Nije se o tome razgovaralo, jer to podrazumeva promenu Ustava, ali mi želimo da iskoristimo taj segment kao jedan dobar povod za razvoj naših bilateralnih odnosa”, rekao je Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 1°C

Vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana