Dačić: Dijalog uz posredstvo EP neće početi pre juna Tanjug

Objavljeno: 03.05.2021. 08:26 Izmenjeno: 03.05.2021. 09:23

Dačić je rekao da su evropski predstavnici započeli konsutlacije sa stankama u okviru takozvane pripremne faze i do sada razgovarali sa strankama koje su u parlamentu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da dijalog o izbornim uslovima između vlasti i opozicije, uz posredstvo Evropskog parlamenta, neće početi pre juna i istakao da je sastanak, koji je bez evropskih posrednika održan u okviru međustranačkog dijaloga, bio „veoma dobar i konstruktivan“.

„Sada će razgovarati sa strankama koje nisu u parlamentu, a 7. maja razgovaraće sa mnom da razmenimo informacije i vidimo šta ćemo dalje. Ono što je realno očekivati je da pre juna neće ni početi taj dijalog uz prisustvo Evropskog parlamenta“, rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da postoji jedan broj stranaka koji je relevantan, a koji ne želi da učestvuje na sastancima uz prisustvo stranaca.

On je istakao da je obavezan da sasluša i njihove stavove i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je prihvatio poziv da učestvuje na sastanku, bez posrednika EP.

„Razgovor je bio veoma dobar, sastanak je bio konstuktivan“, rekao je Dačić i istakao da nije bilo nikakvih sukoba, niti nesuglasica, „osim što svi imaju svoje poglede na aktuelne teme“.

On je dodao da je zaključak da ti sastanci treba da budu redovniji i da je pedloženo da se organizuju na šest meseci, da se pozovu sve političke stranke i neguje atmosfera dijaloga.

Dačić je istakao da je na sastanku govoreno o tome i da oko najvažnijih državnih pitanja ne treba da bude razlike između vlasti i opozicije.

Na pitanje kako će se ti susreti odraziti na dijalog u kojem će učestvovati predstavnici EP, Dačić je rekao da oni „u suštini očigledno ne pozdravljaju dijalog u načelu, nego misle da je dijalog samo ako se vodi u njihovom prisustvu, uz prisustvo Ðilasa, Jeremića i drugih“.

Dačcić je ocenio da je moguće da postoji sujeta, „jer možda nisu očekivali da će toliki broj stranka da učestvuje“.

Predsednik Skupštine je naglasio da je na sastanku učestvovalo 26 stranaka i poručio da će se dijalog nastaviti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana