Daboviću doživotni zatvor i majci ubijene devojke plaća 3 miliona dinara odštetu Tanjug

Objavljeno: 24.03.2021. 19:59 Izmenjeno: 24.03.2021. 19:59

Viši sud u Novom Sadu osudio je danas Dejana Dabovića (28) iz Herceg Novog na kaznu doživotnog zatvora, jer je 26. decembra 2019. godine na svirep način ubio bivšu devojku Dušanku Jocović (25), presekavši joj nožem dušnik.

Istom presudom naloženo mu je da plati troškove sahrane ubijene devojke od 161.000 dinara, kao i tri miliona dinara njenoj majci na ime nematerijalne štete, zbog duševnih bolova koje trpi, a po pravosnažnosti presude.

Dabović je osuđen zbog krivičnih dela teško ubistvo iz bezobzirne osvete, kao i za razbojništvo, precizirala je za Tanjug portparol suda Jelena Ostojin.

Zbog pomenutog razbojništva koje je počinio, obavezan je i da firmi „Meridijan Teć“ DOO iz Beograda isplati iznos od 11.300 dinara.

Ovo je prvostepena presuda na koju odbrana ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Novom Sadu.

Daboviću je do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora produžen pritvor, u kojem se nalazi od hapšenja, 26. decembra 2019. godine.

Dabović je tokom suđenja priznao ubistvo i detaljno ispričao šta se događalo između njega i devojke, ali nije pokazao znake kajanja.

On je devojku ubio u popodnevnim časovima 26. decembra, napolju, na ulici Alekse Šantića u Novom Sadu, pošto ju je sačekao Dušanku ispred zgrade i zaklao je.

Bio je u stanju smanjene uračunljivosti usled poremećaja ličnosti i afekata besa zbog raskida desetogodišnje emotivne veze sa Dušankom, zaključilo je sudsko veće sudije Ivane Josifović.

Olakšavajuće okolnosti koje se tiču životne dobi Dabovića, prema stavu suda, izgubile su na značaju imajući u vidu brojne otežavajuće okolnosti, popuit svireposti njegovog zločina, kao i činjenice da je i ranije osuđivan.

Pored toga, sud smatra da se radi o „naročito opasnom učiniocu, koji ne preza ni od čega kako bi zadovoljio svoje potrebe, nagone i želje“ i da je kazna doživotnog zatvora za njega jedina adekvatna, jer će se, kako dodaje sud, „njom izraziti društvena osuda zbog vršenja krivičnih dela, uticati na jačanje morala i obaveze poštovanja zakona…“.

„Pri tom, nasilje nad ženama je u poslednje vreme u tolikoj meri eskaliralo da se nedopustivo često događa da se lično nezadovoljnstvo rešava i prevazilazi tako što se agresija usmeri i ispolji na ženi. Okrivljeni je jedan od tih izvršilaca a ovo društvo mora tome da stane na put“, zaključio je sud.

Prema optužnici novosadskog Višeg javnog tužilaštva, Dabović se sumnjici da je u uračunljivom stranju, ali besan zbog raskida veze, na svirep način sačekao bivšu devojku ispred zgrade, gde ju je najpre osam puta udario pesnicom po glavi, a potom nožem naneo niz povreda po rukama, ubadao je po vratu i gruduma, dok nije shvatio da je ubio.

Ona je trpela jake bolove, pogotovu ubadanjem nožem u vrat ubodima ispod desne ključne kosti, ubadanjem u desnu dojku… On je sve to činio bez osećanja, svestan patnje koju ona trpi, navelo je tužilaštvo.

Inače kazna doživotnog zatvora u ovom slučaju je druga po redu koja je izrečena u Srbiji nakon promene Krivičnog zakonika 2019. godine.

Prvi je na doživotnu robiju osuđen Ninoslav Jovanović iz Malče zbog otmice i zlostavljanja 12-godišnje devojčice iz Niša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 30°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 32°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana