Da mladi sarađuju, bez granica, za bolju budućnost svih tanjug

Objavljeno: 18.07.2022. 14:03 Izmenjeno: 18.07.2022. 14:03

Direktor Agencije za mlade i sport Severne Makedonije Naumče Mojsovski kaže da Berlinski proces kreće odavde, ističući zadovoljstvo šestogodišnjim radom Kancelarije.

foto tanjug

 

Moramo tražiti najbolja rešenja da mladi sarađuju, žive bez granica, komuniciraju i da prave budućnost, ali i sadašnjost po njihovoj meri, kao i po meri svih na Zapadnom Balkanu, poručio j ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić, nakon sednice Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Sednica, kojoj su prisustvovali albanska ministarka za omladinu i decu Bora Mužći, direktor Agencije za mlade i sport Severne Makedonije Naumče Mojsovski, te predstavnici mladih sa Zapadnog Balkana, pokazatelj je odlične saradnje kolega iz regiona, naveo je Udovičić.

„Ovim potrvdujujemo i naše odlične odnose, koji treba da rezultiraju boljom saradnjom mladih na Zapadnom Balkanu. Pokazujemo da i vlade i mladi na Zapadnom Balkanu mogu jedinstveno da donose odluke u najboljem interesu mladih“, rekao je Udovičić.

Preneo je da su razgovarali o najvažnijim temama koje se odnose na zbližavanje mladih u regionu, ističući da je potrebno tražiti najbolja rešenja da mladi sarađuju, žive bez granica, i da prave budućnost, kao i sadašnjost, po njihovoj, i meri svih.

Udovičić je rekao i da Srbija ove godine predsedavajuća RYCO, u kojoj se obeležava šest godina postojannja Kancelacije, a koju je, podseća, Evropska unija proglasila upravo – godinom mladih.

„U ovoj godini imamo najveću odgovornost da svi zajedno postavimo nove standarde i nove ciljeve, prateći i politiku EU, ali i dajući mogucHnosti da EU, ali i druge zemlje po uzoru na Zapadni Balkan i RYCO mogu da postave i standarde po našoj meri”, rekao je Udovičić.

Podsetio je da je proces saradnje mladih nastao na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića u okviru Berlinskog procesa, koji treba da zaživi u pravoj meri i bude pokazatelj odlične saradnje, kao i primer svima kako mladi treba i moraju da žive u regionu.

Generalni sekretar RYCO-a Albert Hani je rekao da je dosadašnja saradnja pokazala dobre rezultate, razumevanje kao i dobru komunikaciju i da je sve to jedan ohrabrujući korak za region.

“Susrećemo se sa različitim izazovima u organizaciji i vezama u realnosti, u regionu. Kancelarija čini sve što može da nađe nova, kreativna rešenja, koja reflektuju potrebe, brige i želje omladine. Mi sada popločavamo put boljoj saradnji lidera u regionu“, kazao je Hani.

„Ovo je šesta godina kako RYCO fukcionise i nadam se da će u ovoj godini, koju je EU dodelila mladima, dobrom saradnjom učiniti da se oni osećaju kako treba. Nadam se da će Berlinski proces ići dalje i dalje, ka usponu“, rekao je Mojsovski.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je institucionalni mehanizam, sa ciljem da promoviše duh pomirenja i saradnju mladih u regionu kroz programe razmene, a Sporazum o njenom osnivanju potpisan je na Samitu Zapadnog Balkana u Parizu, 4. jula 2016. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana