Cvijanović pozitivno ocenila posetu SAD tanjug

Objavljeno: 25.07.2022. 16:18 Izmenjeno: 25.07.2022. 16:18

Cvijanović je istakla da se traži njeno sankcionisanje uz izmišljenu tezu da neko radi po nečijem nalogu, dodavši da je sada „zgodno Zapadu plasirati priču da neko radi po Putinovom nalogu“.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je uspešnom višednevnu posetu SAD i poručila da su prošla vremena kada se u Vašingtonu čula samo bošnjačka politika, iako, kako je rekla, i dalje pokušavaju galamom, slanjem mejlova i pritiscima na nekoga da kompenzuju upravo to što gube prostor da pričaju samo svoju priču.

Cvijanović je po povratku iz SAD za RTRS rekla da bi bilo najnormalnije da u BiH postoji saglasnost na unutrašnjem planu, a posredstvom koje bi se postizali određeni rezultati i na spoljnom.

„Mislim da bi odnos prema BiH bio puno bolji, ovako je to jedan nezdrav odnos. Ako vam neko kaže oruđe koje imamo na raspolaganju je visoki predstavnik – za mene je to pogrešan pristup BiH. Dobar pristup je kad vam kažem kako da ojačate vaše institucije i kako da svi nivoi rade u skladu sa Ustavom i zakonom i da se međusobno dobro razumete i komunicirate da bi konačni rezultat bio dobar za sve – to bi za mene bio normalan pristup“, rekla je Cvijanović.

Govoreći o zahtevu Bošnjaka da joj se zabrani ulazak u Ameriku i da se otkažu sastanci, predsednica Srpske je rekla da to nije nešto što se dešava prvi put, ističući da bi trebalo da se zabrani ulazak onima koji su činili i imali veze sa terorističkim aktima.

Istakla je da bošnjačka politika blokira mnoge stvari korisne za BiH, od članstva u projektu „Otvoreni Balkan“ do projekata sa Srbijom – aerodrom u Trebinju, „Buk Bijelu“ i druge, čime nanosi štetu i Srpskoj, ali i celoj BiH.

Cvijanović je podsetila i na razgovor sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

„Oko nekih stvari se slažemo, a oko nekih ne. Aposolutno se slažemo da je “Otvoreni Balkan“ dobra inicijativa, ali se ne slažemo oko pitanja visokog predstavnika u BiH. Ali, važno je da razgovaramo“, rekla je, između ostalog, Cvijanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana