Cvetković: VBA služba kojoj je iznad svega Srbija Tanjug

Objavljeno: 09.11.2016. 21:59 Izmenjeno: 09.11.2016. 21:59

Vojnobezbednosna agencija obeležila je svoj dan uz ocenu direktora VBA Petra Cvetkovića da je ta agencija pravovremeno i u potpunosti obavila sve svoje planirane, redovne i vanredne zadatke i da je spremna da pravovremeno i adekvatno odgovori na bezbednosne izazove, rizike i pretnje.

„Uveravam vas da VBA svoj stav neće menjati bez obzira na kritike i sumnje kojima je naš rad izložen, zbog nerazumevanja specifičnosti i metoda našeg rada ili zbog kritika koje su produkt preispitivanja zakonom dodeljenih ovlašćenja i prava. VBA je bila, ostala je i biće služba bezbednosti kojoj je iznad svega i svakog njena otadžbina Srbija, rekao je Cvetković na obeležavanju dana VBA.

On je naveo da su rukovođeni patriotizmom i profesionalnošću ostali posvećeni primarnom cilju bezbednosti.

„Na prvom mestu i pre svega u našem fokusu je bezbednost Srbije, svih njenih građana, ali sa jednakom predanošću pristupamo obavezama da zaštitimo MO i VS, kao i druge državne organe i institucije o čijoj bezbednosnoj i kontraobeveštajnoj zaštiti brine VBA“, rekao je Cvetković.

Često zbog prirode posla, dodao je, napori VBA, mere koje preduzima i aktivnosti koje obavlja ne mogu biti predastavljeni javnosti na način koji bi dočarao čime se bavi agencija.

Kako je rekao, kada i ukoliko nečije pravo bude narušeno, postajemo svesni opasnosti, rizika i neželjenih posledica.

„Misija VBA upravo je utemeljena na preventivnom delovanju, na radnjama koje preduzima, da do takvih situacija ne dođe ili da ih ukoliko ipak nastupe adekvatnim i pravovremenim zakonskim merama umanjimo ili u potpunosti neutrališemo“, rekao je Cvetković.

 

On je kolegama čestitao na rezultatima postignutim u prethodnoj godini, ali je rekao i da su se time obavezali da i u buduće održe isti nivo rada, ali i da ulože još veće napore kako bi premašili dosadašnje.

Svečanosti u Velikoj ratnoj sali u zgradi Starog generalštaba prisustvovali su ministri odbrane Zoran Đorđević, rada Aleksandar Vulin, državni i vojni zvaničnici, predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, predstavnici vojnodiplomatskog kora, predstavnici VBA.

Dan VBA obeležava se 12. novembra u znak sećanja na 1839. godinu kada je prvi put donet vojni zakon Kneževine Srbije u kojem se pominju dela i sankcije za izdaju, špijunažu, pobunu i druge oblike ugrožavanja bezbednosti vojske i države.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura -4°C

Vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana