Srbija zarađuje više nego što troši Tanjug

Objavljeno: 30.09.2016. 11:58 Izmenjeno: 01.10.2016. 18:13

Premijer Aleksandar Vučić, prilikom otvaranja fabrike tekstila u Ćupriji, najavio je povećanje plata i penzija i istakao da će Srbija i posle septembra imati suficit u budžetu, te da javni dug ne raste.

Foto Tanjug

Vučić je u Ćupriji rekao da će posle trećeg kvartala ove godine, po njegovoj proceni, suficit biti najmanje 28 milijardi dinara, što je prvi put posle mnogo godina.

„Prvi put nemamo manjak u državnoj kasi, javni dug nam ne raste, neće ni dostići 75 odsto BDP, a već ćemo krenuti da ga obaramo“, rekao je Vučić.

Navodeći da Srbija više zarađuje nego što troši, Vučić je rekao da će sledeće godine deficit biti još niži.

„Sledi povećanje plata i penzija, polako… Plate i penzije ne povećevamo pred izbore, već kad prođu izbori, onda mogu da porastu. U roku od mesec dana, saznaćete sve posle dogovora sa MMF“, rekao je Vučić.

Turski investitori ulažu gde prepoznaju dobar ambijent

Premijer Srbije ocenio je danas, prilikom otvaranja fabrike tekstila “Tibet moda” u Ćupriji, da je taj projekat, između ostalog, a možda i najviše, rezultat zalaganja ambasadora Turske u Srbiji Mehmeda Kemala Bozaja i turskih prijatelja koji su prepoznali dobar ambijent i dobre odnose, i rešili baš tu da ulažu.

“Želimo da imamo dobre odnose sa Turskom. Mnogi su mu se smejali, a neki i ljutili, što nisam želeo sukobe sa muslimanima, što sam želeo mir i dobre odnose. A evo, ovo su rezultati dobrih odnosa, mi ih dočekujemo kao prijatelje”, rekao je Vučić.

Kako je primetio on je obavezan da dovodi investitore jer je za to izabran i plaćen, dok turski prijatelji to ne moraju, ali ipak su odabrali da ulaže upravo u Srbiju.

On je kao primer pomenuo Krupanj, čijim je stanovnicima nakon poplava obećao da će dovesti strane investitore kako bi se obnovila fabrika Krupanjka.

“Molio sam ljude iz celog sveta da dođu u Krupanj, i niko nije želeo. Govorili su da je daleko auto-put, da je mali broj radne snage i stanovništva. Samo je jedan čovek hteo da ode u Krupanj, da otvori fabriku i zaposli 150 ljudi, koji sada ima i 200”, rekao je Vučić ukazujući na direktora fabrike Džinsi Tanera Bujukdžana.

Dodao je i da će, kada bude završen Koridor 10, kroz Srbiju prolaziti dvostruko više turista, pre svega iz Turske, posebno ukoliko i kada budu dobili viznu liberalizaciju, što se, kako je rekao, može dogoditi u narednih godinu ili dve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Ponedeljak
Moguća kiša

Max: 12°C
Min: 10°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana