Cucić: Odluka o upotrebi vojske dobra preventiva Tanjug

Objavljeno: 18.05.2020. 09:21 Izmenjeno: 18.05.2020. 09:21

Komesar za migrante i izbeglice Vladimir Cucić izjavio je jutros da je odluka o upotrebi vojske pri migrantskim centrima u Šidu dobra preventiva i da time neće biti ugrožena ničija prava, ni građana ni migranata.

„Vojska nije tamo zato što je nešto bilo, već zato što nečega ne treba da bude. Stanovništvo ima strahove i odluka je dobra. I mislimo da neće biti ugrožena ničija prava, ni građana ni migranata“, naveo je Cucić za RTS.

Kako je dodao, migranti, koji su bili zatvoreni duže od tri meseca, žele da odu i da im Srbija nikada nije bila destinacija.

Ističe da se integrisalo oko 80 ljudi od 120 onih koji su dobili azil i da se radi najčešće o onima u mešanim brakovima, iz Sirije, kao i migrantima iz susednih zemalja.

Upitan za krivična i prekršajna dela koja su migranti počinili, Cucić je rekao da se ona u Srbiji mere „u mikronima ili promilima“.

„Taj neko ne želi da ga nešto loše prati kada dođe u zemlju u koju je pošao, na primer Norvešku ili neku drugu zemlju“, smatra Cucić.

Napomenuo je da je u Srbiji bilo 9.100 migranata kada se završilo vanredno stanje, a da ih je sada nešto manje od 8.000.

„Ne dopuštamo stampedo jer to nije odgovorno ni prema susedima. Oko 7.600 migranata je trenutno u centrima i 150 u kretanju kroz Beograd. Svi su nastavili put po završetku vanrednog stanja“, rekao je Cucić.

On je dodao da im je to omogućeno tako što su dobili dozvole za kretanje, u trajanju do 72 sata, za napuštanje centra.

„Niko ne može da napusti centar, a da to nije dokumentovano. Obično iskoriste tih 72 sata da napuste zemlju“, objasnio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 30°C
Min: 19°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana