Čubrilović: RS pokazala puni demokratski kapacitet Tanjug

Objavljeno: 15.05.2016. 15:45 Izmenjeno: 15.05.2016. 18:11

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je Republika Srpska mirnim okupljanjem na dva skupa u Banjaluci pokazala zrelost i puni demokratski kapacitet.Šef Saveza za promene, opozicione koalicije u RS, Dragan Čavić najavio nove proteste.

Taj kapacitet „omogućava svim građanima da na miran i dostojanstven način iskažu svoje političke stavove i zahteve“, rekao je Čubrilović povodom dva jučerašnja skupa, prenose banjalučki mediji.

„U ime Narodne skupštine Republike Srpske, najvišeg zakonodavnog organa u kojem predstavnici svih političkih partija sučeljavaju svoje argumente i činjenice, čestitam svim organizatorima okupljanja na dostojanstvu i velikom nivou odgovornosti koje su pokazali prema svim građanima Republike Srpske i njenim institucijama“, istakao je Čubrilović.

Predsednik parlamenta je posebne čestitke uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova i policiji Republike Srpske koji su, po njegovim rečima, krajnje profesionalno i odgovorno obavili svoj zadatak obezbeđenja oba skupa u Banjaluci.

„Želim da istaknem da su brojni neodgovorni i nedobronamerni analitičari i mediji u zemlji, a posebno u regionu, nepotrebno dizali tenzije najavljujući nerede, pa čak i sukobe, unoseći na taj način nemir i strah među građane Republike Srpske i sve one koji imaju porodicu ili prijatelje u Banjaluci“, rekao je Čubrilović.

On je podvukao da su održavanjem dva istovremena politička skupa na kojima je učestvovao veliki broj građana, Republika Srpska i Banjaluka pokazali da su spremni da omoguće svima da svoje stavove slobodno izraze i na ovaj način, mirnim protestima.

 

Čavić: Ispunjenje zahteva ili novi protesti

Šef Saveza za promene, opozicione koalicije u RS, Dragan Čavić najavio je danas nove proteste, ukoliko vlast ne bude ispunila šest zahteva koje je ta koalicija postavila u subotu na antivladinom protestu.

Cilj te opozicione koalicije u RS je rušenje, kako je rekao, nenarodne vlasti, a ne rušenje RS, kazao je Čavić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Zato će, kazao je, insistirati na sprovođenju tih šest zahteva.

„Vodićemo vanparlamentranu i parlamentarnu borbu, demokratskog karaktera“, rekao je i dodao da ta koalicija nije opozicija Republici Srpskoj, već „nenarodnoj vlasti“ Milorada Dodika.

Na jučerašnjem antivladinom protest u Banjaluci, Savez za promene je postvaio šest zahteva, među kojima su i raspisivanje prevremenih predsedničkih i parlamentarnih izbora i formiranje prelazne vlade.

Među zahtevima opozicije, osim prevremenih izbora i formiranja prelazne vlade, koja bi te izbore sprovela istovremeno sa lokalnim, koji su zakazani za oktobar ove godine su i: isplata dečjih dodataka, podsticaja poljoprivredicima i boračke naknade, zatim stavljanje van snage odluke o poskupljenju električne energije, kao i prestanak davanja koncesija nad prirodnim resursima RS.

Zahteve je pročitao lider opozicionog SDS-a Mladen Bosić, koji  je takođe u ime opozicije, zatražio da aktuelna vlast rasvetli politička ubistva I korupcionaške afere, a kao šesta tačka zatraženo je uvođenje prirodne uprave u RTRS, kako bi, kako je rekao, počela nepristrano da izveštva.
Čavić: Nisam primio novac, tražim istragu

Čavić tvrdi da nije primio novac od Soroš fondacije za organizaciju antivladinog mitinga u subotu u Banjaluci i saopštava da je od nadležnih zatražio pokretanje istrage kako bi se utvrdila puna istina.

Čavić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je uputio zahtev ministru policije Draganu Lukaču za pokretanje istrage protiv njega, njegovih kolega iz Saveza sa promene i medija, koji su objavili informaciju da su opozicioni lideri za organizovanje jučerašnjeg antivladinog protesta primili novac od Soroš fondacije u ukupnom iznosu od gotovo pola miliona dolara.

Čavić je rekao da je u tom zahtevu kao svedoke naveo Stefana Karganovića, Aleksandra Perišića, glavnu i odgovornu urednicu Srne Milicu Džepinu, generalnog direktora RTRS Draška Milinovića, urednika na RTRS Sinišu Mihailovića, vlasnika beogradskog „Informera“ Dragana J. Vučićevića, Nenada Stevandića, Luku Petrovića i Dobrilu Govedaricu.

„Ukiloko se te informacije ispostave tacnim onda treba da odgovaramo mi koji smo organizovali proteste, a ako te informacije nisu tacne ocekujemo da odgovaraju oni koji su ih plasirali“, naglasio je Čavić.

“Režimska I medijska mašinerija, predvođena Srnom i RTRS-om, pokusala je da zastraši narod I da još jednom kaže da smo mi izdajnici. Tražim da se njihovi navodi do kraja ispitaju. To je obmanjivanje građana radi zastrašivanja. To mora biti istraženo radi utvrđivanja prave istine” rekaoje Čavić.

Beogradski list „Informer“ je kao eksluzivnu informaciju objavio u petak da američki milijarder Džorž Soroš finansira antivladin protest opozicije u Banjaluci.

Uz objavljeni faksimil dokumenta, navedeno je da su u tu svrhu od Soroš fondacije novac primili: Darko Babalj, Slavko Vučurević, Mladen Bosić, Dragan Čavić i Obren Petrović.

U informaciji tog lista se navodi da je Fond za otvoreno društvo sa sedištem u Budimpešti, a koji je pod direktnom kontrolom Soroša, liderima opozicije u RS na privatne račune upalatio oko pola miliona dolara, između ostalog i za organizovanje protesta, i to: gradonačelniku Trebinja Slavku Vučureviću 47.400 dolara u konvertabilnim markama, dok je Darko Babalj, poslanik SDS dobio 90.000 dolara.

Predsedniku SDS Mladenu Bosiću je uplaćeno 97.700 dolara, a gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću 37.500 dolara, naveo je „Informer“

Prema istoj informaciju, Čaviću, poslaniku parlamenta RS i nekadašnjem predsedniku RS je isplaćena najveća suma u iznosu od 214.000 dolara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 19°C

Grmljavina sa kišom

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 29°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana