Crna Gora: DIK proglasio konačne rezultate Tanjug

Objavljeno: 30.10.2016. 13:38 Izmenjeno: 30.10.2016. 13:38

Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore proglasila je uoči ponoći konačne rezultate parlamentarnih izbora, koji su u Crnoj Gori održani 16. oktobra.

Prisutno je bilo 15 članova DIK-a, koji su podržali odluku o proglašavanju konačnih izbora, dok je opozicija, uoči glasanja, napustila maratonsku sednicu koja je počela oko 17 sati, prenosi RTCG.

Zakonski rok do kada je Državna izborna komisija (DIK) morala da utvrdi konačne rezultate izbora bio je ponedeljak, 31. oktobar.

Kako RTCG navodi DPS je osvojio 36 mandata, DF 18, Ključ 9, Demokrate Alekse Bečića 8 mandata, SDP 4, a Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka po 2 mandata. Koalicija Albanci odlučno osvojila je jedan mandat), koliko i Hrvatska građanska inicijativa.

Sekretar DIK-a, Milisav Ćorić, ranije je u izjavi za Radio Crne Gore ocenio da se sednica odvijala „u jednoj prilično lošoj, neprijatnoj atmosferi“.

Naime, sednica je prvi put prekinuta i data pauza zbog toga što su se pojavile teškoće u imenovanju oponumoćenog predstavnika liste Demokratskog saveza Albanaca.

Ubrzo nakon nastavka sednice, oko 20 sati, pojavila se informacija da su se ispred zgrade DIK-a okupili pojedini opozicioni lideri, pa je sednica, kako je objavljeno na ćat-u CDT-a, opet prekinuta oko 21 sat.

Ispred zgrade u kojoj je zasedao DIK, bili su lideri Demokratskog fronta – Nebojša Medojević, Milan Knežević, Koča Pavlović…

Sekretar Državne izborne komisije Milisav Ćorić, kazao je da je sednica počela sa situacijom u kojoj je saopšteno da je „neko hteo da povuče svog predstavnika“, a nakon toga se došlo do osporavanja te činjenice.

„Onda je bilo više pauza. Nikako da se dovede rad sednice u nivo korektne komunikacije da se izjasnimo o materijalu koji je na dnevnom redu, a to podrazumeva da se rasprava vodi o činjenicama i okolnostima u kojima se odvijao izborni proces, kao i o tome da li zaista sve te okolnosti ukazuju da možemo, mirne savesti, da proglasimo rezultate izbora održanih 16. oktobra“, kazao je sinoć Ćorić za Radio CG.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 10°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana