Crkva i vernici danas slave Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan

Objavljeno: 25.05.2023. 09:14 Izmenjeno: 25.05.2023. 09:14

. „Važno je da se danas oseti naša sabornost, da smo zajedno u želji da svima bude dobro“, rekao je otac Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve.

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada se Isus Hrist vazneo na nebo. Prema hrišćanskom verovanju, vaskrsenjem Hristos je pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Tog dana Hristos im se ponovo javio i rekao: „Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen“. Hristos im je obećao Duha Utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima, i tako su mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljude spasavati u veri. Odatle je potekao naziv Spasovdan, jedan od 10 praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvek se slavi u četvrtak. Prema verovanju, Hristos je podignutih ruku blagoslovio učenike, nakon čega se počeo uznositi na nebo, čime se, završivši delo spasenja, vratio Bogu na nebesima. Spasovdan je krsna slava grada Beograda, kojom se čuva spomen na dan 1403. godine, kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom. Spasovdan je i slava manastira Visoki Dečani, Banjaluke, Nevesinja, Istočnog Novog Sarajeva. Koliki je značaj Spasovdana za srpski narod, govori podatak da je najstariji istorijsko-pravni dokument srpske srednjevekovne države, Dušanov zakonik, obnarodovan baš na Spasovdan 1349. godine.

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom, Grad Beograd  obeležava svoju slavu Spasovdan. Liturgija u Vaznesenjskoj crkvi počinje u devet sati, nakon čega će uslediti rezanje slavnog kolača, dok će u 19 sati krenuti Spasovdanska litija. „Svim našim sugrađanima čestitam slavu Beogradu. Danas slavimo Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje, na taj način što počinjemo sa svetom arhijerejskom liturgijom u devet časova. Posle toga ćemo biti u slavskom raspoloženju pošto su mošti Svetog vladike Nikolaja u našem hramu, ljudi dolaze u većem broju i očekujemo da će i u toku dana dolaziti sve do početka litije u 19 časova, kada će mošti krenuti ka Hramu Svetog Save”, rekao je za Tanjug otac Arsenije Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve u Beogradu. Kako je kazao, to je posebnost ovogodišnje litije, ali inače na Spasovdan uvek očekujemo veliki broj Beograđana koji pre svega dolaze na litiju, ali i tokom dana. Ubičajenom trasom će se ići kao i svake godine. „Danas praznujemo momenat kada se Hristos vazneo na nebo 40 dana posle Hristovog vaskrsenja, slavimo Vaznesenje. Današnji dan usled tragičnih događanja je važan jer nam je uteha svima potrebna i mi ćemo se utešiti kroz molitvu i osetiti da život i svet u kome živimo nije jedina ljudska realnost. Mi verujemo u vaskrsenje mrtvih i život posle smrti”, rekao je otac Arsenijević. Podsetio je da će mošti Svetog vladike Nikolaja biti do nedelje izložene u Hramu Svetog Save. „Važno je da se danas oseti naša sabornost, da smo zajedno u želji da svima bude dobro“, rekao je otac Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana