Cipras: Grčka neće prihvatiti ničije jednostrane akcije

Objavljeno: 24.02.2016. 17:41 Izmenjeno: 24.02.2016. 17:41

Grčka je deo rešenja i ponudiće pomoć, ali neće prihvatiti jednostrane akcije ni sa čije strane, poručio je danas grčki premijer Aleksis Cipras, u razgovoru sa visokim komesarom UN za izbeglice Filipom Grandijem.

U kratkom dijalogu pred kamerama, Cipras je istakao da se Grčka suočava sa teškim vremenima te da se mora jasno staviti do znanja da je izbeglička kriza međunarodno pitanje, a ne samo regionalni problem, prenosi grčka agencija ANA.

„Ako hoćemo da rešimo problem, moramo da blisko sarađujemo i da više koordinišemo“, rekao je on Grandiju.

Grčki premijer je, takođe, izrazio uverenje da su saradnja i napori visokog komesara UN ključni za pronalaženje rešenja i pružanja potrebne pomoći onima koji stižu u Grčku.

Cipras i Grandi su se u razgovoru fokusirali na pružanje podrške UN kontrolisanju izbegličkih tokova, na nekoliko aspekata operacije NATO u Egejskom moru i na podsticanje procesa razmeštanja izbeglica u državama članicama EU.

Grandi je izrazio neslaganje sa ograničenjem ulazaka izbeglica koje su neke zemlje uvele na granicama, istakavši da je to pogrešan vid akcije i ponovivši poziv na saradnju među zemljama.

Visoki komesar UN za izbeglice, koji će sutra biti u Briselu, komentarisao je svoj obilazak Lezbosa, gde je prisustvovao iskrcavanju spasenih izbeglica, i pohvalio rukovođenje izbegličkom krizom na tom grčkom ostrvu, navodi grčka agencija.

U međuvremenu, Grčka je zvanično uložila diplomatski protest zato što nije pozvana na konferenciju o balkanskoj ruti koja se danas održava u Beču.

„Kroz ovaj jednostrani i ne baš prijateljski korak prema našoj zemlji postoji pokušaj da se donesu odluke uz odsustvo Grčke koje se imale posledice pod Grčku i njene granice“, naglasilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke u protestnoj noti.

Grčka je već ranije optužila Austriju da minira postizanje zajedničkog evropskog rešenja za izbegličku krizu svrstavajući se među „hardlajnere EU“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Oblačno

Nedelja
Kiša

Max: 15°C
Min: 11°C

Kiša

Vremenska prognoza za 5 dana