Cipras bez podrške lidera opozicije uoči pregovora sa Skopljem Tanjug, Beta

Objavljeno: 27.01.2018. 13:58 Izmenjeno: 27.01.2018. 14:21

Grčki premijer Aleksis Cipras nije danas dobio podršku glavnog opozicionog lidera radi postizanja konsenzusa uoči intenziviranih pregovora Atine i Skoplja o rešavanju višedecenijskog spora oko imena Makedonije.Grčki list: Ako propadnu pregovori s Makedonijom, moguć je i raspad na Balkanu

„Nećemo deliti Grke kako bismo ujedinili narod Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije“, rekao je lider konzervativne partije Nova demokratija, Kirijakos Micotakis, u televizijskom obraćanju posle današnjeg sastanka sa Ciprasom, prenosi Rojters.

Micotakis je naveo da rešavanje spora u vezi sa imenom Makedonije nije samo pitanje spoljne politike, već ozbiljno pitanje vezano za istoriju Grčke i „sam identitet Grka“.

Lider Nove demokratije je rekao da je Cipras „odlučio da ovim putem krene sam“, dok stranka Nova demokratija „brani nacionalna pitanja odgovorno i odlučno“, prenosi grčka agencija ANA.

„Grci ne veruju da će Cipras išta ispregovarati“, istakao je on.

Takođe, Micotakis – čija partija prednjači u anketama – okrivio je Ciprasa što ne traži ustavne promene u Skoplju kao „neophodan preduslov“ za bilo kakve pregovore, zaključivši da je „prozor mogućnosti“ za dogovor – zatvoren.

ANA prenosi i da je Cipras danas lidera Nove demokratije obavestio o pregovorima u vezi sa imenom Makedonije i o svom sastanku s premijerom te zemlje Zoranom Zaevim u Davosu.

Cipras je juče, tokom sastaka s predsednikom Prokopiosom Pavlopulosom, rekao je da je cilj vlade da odredi nacionalnu politiku o tekućim pregovorima Atine i Skoplja o imenu Makedonije, navodi grčka agencija.

U kratkoj izjavi novinarima, grčki premijer je rekao da je legitimno imati različite stavove o tome kako rešiti spor sa Makedonijom, ali je odbacio „sitničarsku partijsku politiku“.

„Ovo pitanje ćemo rešavati u atmosferi smislenog dijaloga i razboritosti. Pored toga, spoljna politike zemlje ima kontinutet. A taj kontinuitet poštujemo i produžavamo danas i sutra“, naveo je Cipras.

Prema njegovim rečima, učinjeni su napori u cilju približavanja sa susednom zemljom, uz određene korake kako bi se ukazalo da pitanje iredentizma mora biti rešeno.

„Mislim da je pozitivno i da je znak dobre volje to što će nazivi aerodroma i autoputa koji povezuje dve zemlje biti izmenjeni, jer to je ključno pitanje. Svi smo jako osetljivi. Niko ne može da prisvoji istoriju drugog naroda. U narednom periodu insistiraćemo na pojačanju naših napora“, istakao je premijer Grčke.

Atina i Skoplje su se saglasili da pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum, u sporu koji je zakočio ambicije bivše jugoslovenske republike da se pridruži NATO i EU.

Grčka smatra da ime Makedonija podrazumeva teritorijalne pretenzije na njen severni region, koji nosi isti naziv, a stotine hiljada Grka okupilo se u Solunu ranije ovog meseca u znak protesta protiv upotrebe naziva „Makedonija“ u bilo kom rešenju.

Postoje neki predlozi o kombinovanom nazivu od dve reči poput „Severna Makedonija“ ili „Makedonija-Skoplje“, navodi Rojters.

Grčki list: Ako propadnu pregovori s Makedonijom, moguć je i raspad na Balkanu

Uticajni grčki list „Katimerini“ danas razmatra šta bi se moglo desiti ako propadnu sada naglo ubrzani pregovori s Makedonijom o rešavanju spora oko njenog naziva.Neuspeh pregovora bi najpre značio da bi se ta zemlja zvanično i dalje nazivala „Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija“, kako su prihvatile i UN, a i sama Grčka.

Ali, u svojim odnosima sa najmanje 120 zemalja koje su je priznale pod ustavnim nazivom, ona će i dalje biti samo „Republika Makedonija“.

„Šta dobijamo ako ne prihvatimo kompromis o složenom naziivu?“ o kojem se upravo pregovara pita grčki list sunarodnike, i odgovara „Ostajemo nacionalni ponosni jer nismo ‘prodali ime’ „.

A ako saveznici ipak pozovu Makedoniju da na samitu NATO u julu podnese zahtev za prijem u članstvo, a „mi stavimo veto i Amerikanci i Evropljani ga ‘obore’ i nađu način da nas zaobiđu..?“.

U tom slučaju Makedonija bi se „ponovo obratila Međunarodnom sudu u Hagu, gde je Grčka već osuđena 2008. godine zbog prethodnog veta, ali su joj oproštene sankcije“.

Potom, nastavlja list, grupa članica podnosi zahtev UN da se Makedonija konačno i tamo nazove tako kako se naziva, „a to je za nas šamar“.

U slučaju propasti pregovora, postoje i gore mogućnosti: „vlada (Zorana) Zaeva pada, njegova zemlja se zatvara u sebe, etnički rased Albanci-Slavomakedonci se aktivira i pokreću se centrifugalne sile, gurajući Albance ka Tirani, a Slavomakedonce ka Bugarskoj“.

„Dolazi (makar i) ‘plišani razvod’ Albanaca i Slavomakedonaca, ta dva naroda sе prisajedinjuju susednim metropolitenskim nacionalnim centrima, i time ulaze u NATO i EU“, piše atinski list.

U tom slučaju, „mapa Balkana se menja na našim severnim granicama (Grčke)…, nastaju Velika Albanija i Velika Bugarska, Srbi i Turci se mešaju, a i mi (Grčka) žurimo da ‘pružimo pomoć’ našoj manjini od 700.000 (!) Grka u BJRM kako su govornici tvrdili na skupu u Solunu“ prošlog vikenda.

Time se „aktivira lančani, domino-efekat, kao noćna mora“.

Atinski list dalje pita Grke: „Šta ćemo onda? Proklećemo strance što su nas uništili, tragaćemo za nacionalnim izdajnicima i nacionalno ponosni poskakati u provaliju. Da li je to kastarofološki scenario? Možda, ali samo za one koji neće da shvate šta se dešava van naše kuće“, zaključuje „Katimerini“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana