Činjenice o padu aviona u Grčkoj studio b

Objavljeno: 18.07.2022. 18:50 Izmenjeno: 19.07.2022. 17:10

I sasvim je očigledno da su pojedini domaći i inostrani krugovi razočarani što im je razobličena prvobitna laž da je Srbija transportovala naoružanje Ukrajini, te nastavljaju sa plasiranjem novih izmišljotina.

Povodom brojnih neistina i izmišljotina koje se plasiraju u vezi sa padom aviona u Grčkoj, koji je poleteo iz Niša i koji je prevozio proizvode srpske odbrambene industrije, Ministarstvo odbrane saopštava da je Republika Srbija ispunila sve međunarodne obaveze i postupala u skladu sa svim važećim međunarodnim propisima.

Iako smo već o svemu već detaljno obavestili javnost, ponovićemo neke od činjenica zbog manipulacija kojima pojedini krugovi nanose štetu ugledu Republike Srbije:

Avion Antonov-12, koji je u vlasništvu ukrajinske kompanije „Meridian LTD“, prevozio je oko 11,5 tona proizvoda naše namenske industrije, dok je  vlasnik navedene robe bila privatna kompanija „Valir“ iz Srbije. Republika Srbija izdala je saglasnost za izvoz naoružanja, čiji je dozvoljeni krajnji korisnik bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša.

Organizacija leta, koji je imao rutu Niš, sa tehničkim sletanjima u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i krajnjom destinacijom Dakom, niti izbor kompanije za transport, nisu bile u nadležnosti Republike Srbije. Takođe, Republika Srbija nije nadležna za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakim slučajevima obraća za preletnu dozvolu.

Kao što smo već i saopštili naša zemlja odobrila je izvoz i transport školskih i svetlećih minobacačkih mina. S obzirom da smo izdali dozvolu za izvoz ovog naoružanja ka krajnjem kupcu Ministarstvu odbrane Bangladeša, svakako ne može biti reč o ilegalnoj trgovini, već o izvozu u skladu sa međunarodnim pravom.

Napominjemo i da bi dozvola bila izdata i da se radi o bojevoj municiji ili bilo kojoj drugoj vrsti naoružanja, s obzirom da je Bangladeš dozvoljeni krajnji korisnik i da je izvoz ovoj zemlji apsolutno u skladu sa zakonom i svim međunarodnim propisima, jer nije ni pod kakvim međunarodnim sankcijama. Tu činjenicu ističemo jer je Srbija veoma transparentna po ovom pitanju, dok se u pojedinim domaćim krugovima kontinuirano ponavlja narativ po kojem je izvoz naoružanja dozvoljen svima, uključujući i najbogatije zemlje sveta, ali ne i Srbiji.

I sasvim je očigledno da su pojedini domaći i inostrani krugovi razočarani što im je razobličena prvobitna laž da je Srbija transportovala naoružanje Ukrajini, te nastavljaju sa plasiranjem novih izmišljotina. Ali smo ubeđeni da će se ponovo razočarati, jer je Republika Srbija i u ovom slučaju dosledno poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze, te na miru pružamo podršku grčkim vlastima da o svemu sprovedu detaljnu istragu i obaveste javnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana