Vučić o presudi Mladiću: Gledajmo u budućnost Tanjug

Objavljeno: 22.11.2017. 12:21 Izmenjeno: 23.11.2017. 12:33

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je, posle presude Ratku Mladiću, da svi građani Srbije „od danas počnu da gledaju u budućnost“.

Svi smo znali koji će biti ishod presude Ratku Mladiću, prvi je komentar predsednika Srbije Aleksandra Vučića na presudu Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić prvostepeno osuđen na doživotni zatvor.

Vučić je rekao da je Srbija uvek poštovala žrtve svih naroda, ali da nije siguran da su drugi pokazivali tu vrstu pijeteta prema srpskim žrtvama.

„Ali to je i naš posao i to ćemo raditi zajedno sa predstavnicima našeg naroda iz celog regiona računajući ne na to da imamo pravo da zaboravljamo prošlost, već da je naša obaveza da gradimo drugačiju budućnost“, ističe Vučić.

„Da ne spuštamo glavu ni pred kim, ali da idemo u budućnost, da razmišljamo gde i kako ćemo živeti mi i naša deca, kako ćemo čuvati mir i stabilnost u regionu. Kako ćemo da renoviramo fabrike i da stvaramo nove. Da se ne gušimo u suzama prošlosti, već da od znoja stvaramo bolju zajedničku budućnost“, rekao je Vučić.

 

Nije dan ni za radost ni za tugu

Predsednik Srbije je rekao da je poruka za ceo region da „nije dan ni za radost ni za tugu, već da se zamislimo šta želimo u budućnosti“.

„Svima da poručim da nije vreme da se Srbima staje na otvorenu ranu, a plašim se i da kada bi Srbi počeli da mrze sve oko sebe, da bismo se vratili u prošlost“,  rekao je on.

Osvrnuo se i na međunarodnu zajednicu. „A poruka o lekcijama drugih iz celog sveta, koji su jedva dočekali da lupe Srbiju po glavi – zaustavite se sa licemerjem. Ako vi ne umete da mislite na budućnost, pustite nas da o tome razmišljamo“, rekao je Vučić.

 

Brnabić: Presuda nije iznenađenje, gledati u budućnost

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da presuda Ratku Mladiću nije iznenađenje za srpski narod i poručila da se treba okrenuti budućnosti, kako bismo konačno imali stabilnu državu.

„Treba da gledamo u budućnost.. kako bi smo koančno imali stabilnu državu“, rekla je Brnabić, prenosi Rojters.

Predsednica Vlade boravi u poseti Norveškoj.

 

Vulin:Presuda Mladiću loše govori o tribunalu i pravdi

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je presuda generalu Ratku Mladiću, nažalost, bila očekivana, što, kako kaže, loše govori o Haškom tribunalu kao sudu pravde.

„Jer ne treba zaboraviti da je u pitanju prvostepena presuda i da ako pravo nije samo reč onda bi tek ostalo da se vidi šta će sud odlučiti u drugom stepenu“, naveo je Vulin u izjavi dostavljenoj medijima.

Podsetio je da je tako hrvatski general Ante Gotovina u prvoj presudi bio osuđen kao ratni zločinac na više decenija robije a u drugoj oslobođen svih optužbi.

„Prečesto sudeći po političkoj sili a premalo po pravdi, Haški tribunal nas nije pomirio niti je doveo do pođednakog poštovanja svih žrtava i uporno je označavao Srbe kao jedine krivce za zločine i ratove“, naveo je.

Vulin kaže da je za Srbiju i Republiku Srpsku od najveće važnosti da se ni Srbija ni Republika Srpska u presudi ne pominju u kontekstu genocida, kao i da se pojam genocida ne proširuje na dodatnih šest opština u BiH.

„Zato čak ni ovakva presuda generalu Mladiću ne može da posluži kao negacija Republike Srpske ili napad na Srbiju, čemu su se mnogi nadali“, zaključo je ministar odbrane.

 

Ljajić: Očekivana presuda, sprečiti etničke netrpeljivosti

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić ukazao je, povodom izricanja presude Ratku Mladiću, da treba sprečiti novi talas etničkih netrpeljivosti.

Ljajić je istakao da presuda Mladiću ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim podređenima.

Bez obzira na to što će u ovom trenutku nacionalne tenzije u regionu verovatno biti povećane, ističe Ljajić, pomirenje zasnovano na istini i pravdi je imperativ za sve države i narode regiona.

„Moramo učiniti sve da sprečimo novi talas etničkih netrpeljivosti“, rekao je Ljajić.

„Ovom presudom će porodice žrtava verovatno dobiti delimičnu satisfakciju, ali u javnosti zemalja regiona neće prestati rasprave o interpretarcije ove odluke Tribunala, u zavisnosti od etničke prizme iz koje se ona posmatra“, kazao je Ljajić.

Ljajić je podsetio da su na doživotne kazne pred Haškim tribunalom već osuđeni Vujadin Popović, Ljubiša Beara i Zdravko Tolimir, a Mladić se i u tim predmetima već spominje kao deo udruženog zločinačkog poduhvata, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

On dodaje da se „nažalost, svih ovih godina, mnogo manje govorilo o patnjama žrtava, a mnogo više o onima koji su te zločine počinili, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost“.

„Sve dok imamo ostrašćenu i u navijačke tabore podeljenu javnost, neće biti ozbiljnijeg suočavanja sa prošlošću i zločinima koji su počinjeni devedesetih godina“, smatra Ljajić.

 

Ružić: Presuda Mladiću uticaće na situaciju u regionu

Funkcioner SPS i ministar Branko Ružić izjavio da će presuda Ratku Mladiću zasigurno uticati na situaciju u regionu.

Iako je odgovornost pojedinačna, a ne kolektivna, neko sa strane će, primetio je Ružić, reći: „Da, vi ste zločinci. Jel tako?“.

„Ali, svi znaju, i oni znaju i oni koji su osnivali taj sud, da to prosto nije istina“, rekao je Ružić za Pink tv.

S druge strane, naveo je Ružić, Srbija se bori protiv zločima, i kao država moramo da se borimo.

„Kao vlada i država pokazali smo da smo napravili iskorak u pogledu sankcionisanja tih zločina i potrebe za pomirenjem u regionu, raznim rezolucijama koje smo donosili u parlamentu, što se nije događalo u drugim sredinama. Onda nama spočitavaju da smo zločinci. Naravno da pojedinci koji su izvršili zločine treba da odgovaraju, ali oni naravno imaju pravo i da se brane“, rekao je Ružić i zapitao: „Ali, kako u jednoj takvoj situaciji“.

 

Marković: Presuda Mladiću, zavesa na najveću sramotu

Narodni poslanik i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je danas da je presuda Haškog suda izrečena generalu Ratku Mladiću, spuštenje zavese na najveću sramotu u istoriji svetskog pravosuđa.

„Današnjom presudom generalu Ratku Mladiću Haški tribunal spušta zavesu na najveću sramotu u istoriji svetskog pravosuđa. Rezultat rada Haškog tribunala je da su oni koji su najviše stradali, najviše i osuđeni. Srbi su ukupno osuđeni na 12 vekova robije, a Hrvati, Muslimani i Albanci na oko 200 godina. S tim da su Hrvati uglavnom osuđeni za zločine nad muslimanima i obrnuto“, naveo je Marković u pisanoj izjavi dotavljenoj medijima.

To, prema njegovim rečima, znači da za zločine nad Srbima niko nije kriv.

“ Od ubistva porodice Zec u Zagrebu, kristalne noći u Zadru, proterivanja Srba iz hrvatskih gradova, preko Miljevaca, Medačkog džepa, Ravnih kotara do Bljeska i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svetskog rata – Oluje, pa preko Podrinja, Kravica, Bratunca, Sarajeva do Starog Gracka, Podujeva, Obilića, Goraždevca i proterivanja Srba sa Kosova i Metohije“, naveo je Marković reagujući na izrečenu presudu Mladiću na doživotni zatvor.

On tvrdi da je Mladić bio poslednja brana stvaraju Islamske države u Evropi. „Preko 10 000 mudžahedina sa Bliskog istoka je klalo u Bosni i Hercegovini Srbe i stvaralo svoju državu. Klinton i njegovi evropski saveznici su to znali, da bi kasnije dobili terorističke napade u Njujorku, Londonu, Parizu, Briselu, Madridu, Berlinu i celoj Evropi“, naveo je Marković.

Prema njegovim rečima, da nije bilo Ratka Mladića i Republike Srpske danas bi u Evropi imali Raku, Mosul i El Bagdadija.

Pored toga, ističe, u Bosni i Hercegovini i dalje postoje islamistički centri, a šef muslimana Bakir Izetbegović i danas poziva na rat.

„Pitam holandskog sudiju Alfonsa Orija – gde su Srbi iz Zagreba, Sarajeva i Prištine, Hrvatske, BiH i Kosova i Metohije. Haški tribunal i njegovi finansijeri i naredbodavci su odgovorni za terorističke akcije islamista po Evropi, jer su im to dozvolili u Bosni i Hercegovini. To građani Evrope i SAD i celog sveta treba da znaju“ , poručio je Marković.

 

SRS: Presuda sračunata da Srbi nose “žig”

Zamenik šefa SRS Nemanja Šarović ocenio da je presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću uperena protiv srpskog naroda.

Šarović smatra da će Srbi nositi žig genocidnog naroda i istakao da genocida apsolutno nije bilo i da se ne može svaki zločin nazivati genocidom.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da niko u Srbiji nije iznenađen presudom doživotnog zatvora za Mladića, jer se, kaže, znalo da će on biti osuđen na najtežu kaznu.

Šarović smatra da Mladić nije trebalo da završi u Hagu, a kada je već tamo otišao da je proces trebalo voditi drugačije i činiti sve da nikada ne dođe do kraja.

Takođe, smatra da je trebalo osporavati Mladićevo učešće u postupku i “moliti se Bogu da se proces nikada ne završi”.

Naveo je i da presuda ne bi imala značaj da je proces tekao bez prisustva Mladića.

 

Obradović: Ne priznajem tribunal, Mladić heroj

Lider opozicionog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da odbacuje sve presude Haškog tribunala kao antipravne, nepravedne i antisrpske i dodao da je za njega Ratko Mladić heroj.

Obradović je novinarima u Skupštini Srbije kazao da je presuda Haškog tribunala po kojoj je Mladić osuđen na doživatnu kaznu vrhunac antisrpskog delovanja tog suda, koji, kako kaže, on ne priznaje jer je antisrpski.

“Što se mene tiče Ratko Mladić i Radovan Karadžić treba da budu na prvim stranicama udžbenika jer su osnivači republike Srpske, a presude Haškog tribunala me ne interesuju”, rekao je Obradović i dodao da je tribunal produžena ruka NATO-a.

Odluke Haškog tribunala, kako je rekao, smatra skandaloznim, navodeći da umesto Mladića treba da odgovaraju sudije tog suda koji želi da od Srba koji su žrtve napravi zločince.

Upitan o političkim posledicama presude Mladiću, Obradović je kazao da sve zavisi od toga da li neko priznaje ili ne priznaje Haški tribunal, te da ako vlast priznaje taj tribunal saučestvuje u zločinu nad srpskim narodom.

 

Kurc: Presuda Mladiću važna za pomirenje

Lider Narodne partije Austrije i mandatar za formiranje nove vlade Sebastijan Kurc, ocenio je danas da je presuda Ratku Mladiću dalji važan korak u pravcu savladavanja prošlosti i stravičnih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Kurc je, u saopštenju, poručio da ovu presudu zbog toga moraju poštovati sve strane.

Odlučno pravno procesuiranje svih zločinaca je preduslov za pravdu i savladavanje prošlosti, a time i za praštanje i pomirenje, naglasio je aktuelni šef austrijske diplomatije.

„Jedna od pouka ratnih sukoba mora biti da države na Zapadnom Balkanu u budućnosti moraju još tešnje, prekogranično sarađivati“, podvukao je Kurc.

 

Cilj Haga nije pravda, već kolektivna krivica srpskog naroda

Politikolog Dragomir Anđelković ocenio da cilj Haškog tribunala nisu pravda i pomirenje u regionu, već da se srpskom narodu pripiše kolektivna krivica za zločoine tokom rata.

Tribunal je sazdan iz nelogičnosti, ima geopolitički zadatak, pravio je greške, ali to Tribunalu nije ni bitno, već samo da urade ono za šta su i formirani, rekao je Anđelković za Pink televiziju.

Cilj je, kaže, da se „baci ljaga na srpski narod“, i najbitnije je da mi sami to ne prihvatimo.

„Važno je da se sami ne identifikujemo da prihtvatimo tu ljagu i tu je glavna bitka – ako te laži mi odbacimo, onda one ništa ne znače“ rekao je Anđelković.

U tom smislu dodao je da treba da se ponašamo na način kao što se Francuzi odnose prema Jovanki Orleanki, koju su Englezi spalili na lomači.

Advokat Goran Petronijević je istakao da mora postojati namera da bi se izvršio genocid, i podsetio na izjavu Franje Tuđmana „ucinite sve da Srbi nestanu“, koja nije oznacena kao genocidna namera od strane Haga.

Kako je rekao, bitno je zapitati se ko manipuliše brojem žrtava i ko izvrće čitavu situaciju na štetu Srba.

„Pakuje se sve kako bi se Srbima pripisala odgvornost za nešto što nisu počinili“ rekao je Petronijević.

Lider SRS Vojislav Šešelj, koji je bio optužen u Hagu, izjavio je danas da su se mnogi Srbi utrkivali ko će da ide lažno da svedoči u Hagu protiv Srba

Šešelj je za TV Pink rekao da su Albanci „eliminisali sve potencijalne svedoke“ kako ne bi bilo dokaza za one koji su optuženi, dok su se Srbi utrkivali ko će da ide u Hag i svedoči protiv Srba.

Šešelj je rekao da je reč o lažnim svedocima, da je jednog od njih pripremala i Nataša Kandić, „pa nadalje“.

 

Darko Mladić:Ratna propaganda NATO suda

Sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić, je povodom izricanja presude Haškog tribunala njegovom ocu, rekao da Srbi imaju drugačiji tretman u Haškom tribunalu.

„Ovo nije pravda, kao što je i sam general rekao, ovo je NATO sud, ništa novo nismo videli. Ovo je ratna propaganda koja je verifikovana i to predstavlja izazov sa kojim će se suočiti celi region“, istakao je Mladić, mlađi za RTRS.

Poručio je da je glavni prioritet da se sada generalu Mladiću spasi život i da mu se obezbedi lečenje u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana