„Ciđin“ otplatio sve dugove RTB Bora Tanjug

Objavljeno: 09.01.2019. 16:09 Izmenjeno: 10.01.2019. 10:30

Strateški partner RTB Bora, kineska kompanija „Ciđin“, otplatila je sve dugove borske kompanije iz unapred pripremljenog plana reorganizacije, tako što je samo u jednom danu isplatila više od 200 miliona dolara.

Kompanija je tako u novu godinu ušla rasterećena balasta istorijskog dugovanja, kažu u RTB-u, prenosi časopis kompanije Bor kolektiv.

„Ciđin“ je uplatio više od 200 miliona dolara i sada se RTB, odnosno „Ciđin Bor koper“, bez ikakvog ograničenja i tereta pozicionira na tržištu kao jedan od najznačajnijih evropskih proizvođača bakra u budućnosti, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Plaćene su, kako je naveo, sve obaveze prema budžetu Srbije u vezi s rudnom rentom i ostale takse i naknade, izmirene obaveze prema EPS-u za isporučenu električnu energiju i domaćim bankama, kao i prema Fondu za razvoj.

Otplaćen je u celosti i kredit kanadske banke EDC za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline.

Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11,21 milijardu dinara, a kanadskoj banci 23 miliona evra i 42,2 miliona dolara.

„Dugovi RTB-a su na današnji dan – nula. A kada smo, pre pet-šest godina, počeli da se bavimo RTB-om, bili su veći od milijardu dolara. Sada imamo strateškog partnera, kompaniju ‘Ciđin’, koji je, da bi se završio klouzing, bio u obavezi da uplati 350 miliona dolara. Uplatom tih para, stekla je 63 odsto vlasništva u RTB Boru“, rekao je Antić.

Kada se zaokruži ceo ciklus koji „Ciđin“ radi u Srbiji, u vezi sa RTB-om i za projekat Čukaru Peki, u narednih nekoliko godina Srbija će s proizvodnjom od 200.000 do 250.000 tona bakra godišnje biti treći proizvođač bakra u Evropi.

„Koliko je to važno za Srbiju pokazuje primer da rudarstvo u ovom trenutku u BDP-u učestvuje sa oko jedan procenat. Kroz tih nekoliko godina, samo bakar učestvovaće pet odsto u BDP-u države. Zbog svega toga, stojim iza izjave da je partnerstvo sa ‘Ciđinom’ istorijski važna odluka za Srbiju i moram da zahvalim svim ljudima koji su učestvovali u procesu dolaska do tog partnerstva, počev od ljudi iz RTB-a, ministarstava privrede i rudarstva i Vlade u celini“, istakao je Antić.

Ipak, ono što je dalo ključni doprinos i najsnažniji „vetar u leđa“ svemu tome, dodao je, jesu dobri odnosi Srbije i Kine i pre svega lični i prijateljski odnosi predsednika dve zemlje – Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 14°C

Slaba kiša

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 11°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana