Černeva: Stabilnost Zapadnog Balkana važna za bezbednost Evrope Tanjug

Objavljeno: 11.10.2016. 18:39 Izmenjeno: 11.10.2016. 18:39

Programski direktor Evropskog saveta za spoljne odnose Vesela Černeva ocenila je da je stabilnost Zapadnog Balkana važna za bezbednost Evrope.

Černeva je u izjavi za Tanjug i portal European Western Balkans, uoči Beogradskog bezbednosnog foruma na kojem će učestvovati, ocenila da će stabilnost zemalja regiona za Evropu biti prioritet u odnosu na usklađivanje zakonodavstva tih zemalja sa evropskim.

Ona je ukazala na ozbiljnost trenutka u kojem se nalazi Evropa, imajući u vidu situaciju na Bliskom Istoku, jačanje nedemokratskih snaga u Rusiji i Turskoj, usporavanje procesa proširenja EU.

Upitana koji su najveći izazovi pred Zapadnim Balkanom, Černeva kaže da će političke institucije u regionu biti pod dodatnim pritiskom zbog, kako kaže, nestabilnosti na Bliskom Istoku, u Rusiji, Turskoj…

Navodi da će jačanje vladavine prava i pravna država u zemljama regiona „trpeti“ zbog potrebe da se osigura veća bezbednost.

Šesti Beogradski bezbednosni forum, koji počinje sutra, ove godine će pokušati da odgovori na ključno pitanje „Da li će demokratija preživeti krizu svetskog poretka“.

Forum će okupiti značajna imena političke i diplomatske scene, koji će razgovarati o migrantskoj krizi i snazi evropskog zakonodavstva, izazovima integrisanja izbeglica, ljudskim pravima…

Biće reči i o procesu proširenja Evropske unije i zamoru koji taj proces prati, bilateralnim razmiricama, odgovoru demokratije na populizam i radikalizaciju, novoj evropskoj bezbednosnoj strategiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana