Uspešno završena vojna vežba „Čelik 2017“ Tanjug

Objavljeno: 09.05.2017. 10:47 Izmenjeno: 10.05.2017. 11:49

Centralna svečanost povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope, održana je u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima pod nazivom „Čelik 2017“. Gotovo sva oružja i oruđa koja su predstavljena osmišljena su u Srbiji.

foto Tanjug

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da je uspešno završena vojna vežba „Čelik 2017“ u Nikincima i da su građani mogli da vide da je Srbija potpuno samostalna u odbrani svojih teritorija.

Nikolić je u izjavi novinarima rekao da je to bila ozbiljna i složena vežba i da su naše snage demonstrirale da mogu da odvrate svakog ko bi pomislio da može da nanese neko zlo građanima Srbije.

„Mi u stvari odvraćamo svakoga ko bi pomislio da može da nanese neko zlo Srbiji i njenim građanima, ovde ste videli da smo spremni i za odbranu od vojski, terorista, kao i različitih izazova koji su danas u svetu veoma izraženi“, rekao je Nikolić.

On je dodao da je veoma zadovoljan onim što je video na vežbi, koja je bila, kako je rekao, ozbiljna i koju može da sprovede „samo ozbiljna vojska sa ozbiljnom komandom“.

Nikolić je podsetio da je vežba izvedena na Dan pobede nad fašizmom, na dan koji su i građani Srbije „zaslužili pre toliko godina učestvovanjem u slamanju jednog zla koje je pretilo da uništi čovečanstvo“.

On je rekao da su svi mogli da vide koliko Srbija brine o svojoj bezbednosti, sigurnosti svojih građana, ali i o pripadnicima oružanih snaga koje brinu o građanima Srbije.

„Videli ste proizvodni program kojim retko koja država, osim velikih izvoznica oružja, može da se pohvali“, naveo je Nikolić.

On kaže da je Srbija razvila vojnu nauku ili sačuvala razvijenu vojnu nauku i samo dodavala nova znanja.

„Videli ste koliko su pripadnici vojske obučeni i spremni. Ako znate da svako od nas svoju zemlju nosi u srcu i dao bi za nju ono što su davali i njegovi očevi i dedovi, onda je apsolutno jasno da ovakvim vežbama koje su veoma ozbiljne i složene, u kojima učestvuju mnogi rodovi, mi u stvari odvraćamo svakoga ko bi pomislio da može da nansese neko zlo Srbiji i građanima Srbije“, naglasio je predsednik.

Na pitanje da neka od prikazanih naoružanja nisu uvedena tomom njegovog mandata predsednika Nikolić je rekao da sve ima svoj put i da o tome odlučuju Vojnotehnički institut i drugi instituti.

„Ne žalim ni za kakvom slavom da je neko oružje ušlo u naoružanje, meni je samo bitno da Srbija bude zaštićena, a ljudi koji su na vlasti dolaze i odlaze, a Srbija jedina ostaje večita“, dodao je Nikolić.vojna-vezba-vojska

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Srbiji i njenoj osposobljenosti da odbrani Srbiju i njen narod i da nesumnjivo brine o svojoj budućnosti u smislu odbrane jer, kako je dodao, „niko ne sme da se zanosi činjenicom da je prestala bilo kakva opasnost za sve nas na ovom prostoru“.

Kako kaže, Republika Srpska je zagledana u Srbiju i pokušava da u delu u kome može da se osposobi za odbranu tih prostora i građana RS, a to je „putem političkih snaga da ih maksimalno osposobimo i sarađujemo sa Srbijom na tim pitanjima“.

Dodik očekuje da će RS u narednom periodu imati određene aranžmane.

„Doskoro je bio aranžman u kome je nama bilo zabranjeno da bilo šta kupujemo, bili smo potpuno poniženi od međunarodnog faktora na prostoru BiH koji je propsiao da naša policija može na 10 pripadnika da ima samo jednu dugu cev. Sada je to promenjeno, pre godinu ili dve, i mi ulazimo ulazimo u to da osposobimo pre svega naše specijalne, posebne jedinice policije i tom pogledu sarđujemo sa Srbijom“, naveo je Dodik.

Na pitanje kako vidi upozorenje Velike Britanije oko napada ISIS-a na RS, on je kazao da to nije isključeno.

„Mi svaki dan živimo sa tim, zna se da iz BiH gotovo 500 pripadnika ISIL-a bilo u Siriji i na drugim ratištima, da je nekoliko desetina njih vraćeno u BiH i niko naivan ne treba da računa da oni sede s mirom i da nemaju neke aspiracije“, naglasio je Dodik.

On je dodao da je srpski narod 9. maja na Dan pobede nad fašizmom bio na pobedničkoj strani.

„Dao je nemerljiv doprinos žrtvama koje su date kako bi se pobedilo to zlo“, naveo je Dodik.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković rekao je da je današnja vežba bila visokorižicna i dao joj visoko ocenu.

On je svima koji su u njoj učestvovali odao priznanje na uspešno završenoj vežbi.

Diković dodaje da je prikazan veliki broj sredstava koje vojska još razvija.

„Pred Vojskom Srbije je bolja budućnost. Srbija je danas zemlja koja je sposobna da se sama brani od bezbednosnih izazova i rizika“, rekao je Diković.

On je izarazio očekivanje da će sve što je danas prikazano za godinu ili dve biti u naoružanju i opremi Vojske Srbije, kao i da će je učiniti jačom, samostalnijom i da će biti u funkciji politike Srbije na međunarodnom planu.

Na vežbi „Čelik 2017“ prikazano je najsavremenije srpsko naoružanje i vojna oprema, šta proizvodi odbrambena industrija, kao i deo sposobnosti Vojske Srbije.

Uz promociju novog naoružanja, glavna poruka vežbe „Čelik 2017“ regionu bila je očuvajmo mir i stabilnost.

Prvi put široj javnosti predstavljeni su raketni sistem „Alas“, najnovija srpska puška, višenamenska oklopna vozila „Miloš“ i „Lazar“, raketni sistemi „Morava“ i „Oganj“, samohodna haubica „Nora“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana