Čaušić:Srbija će uputiti pomoć Sloveniji u gašenju požara tanjug, studio b

Objavljeno: 22.07.2022. 10:41 Izmenjeno: 22.07.2022. 15:43

Istakao je da je MUP Srbije na čelu sa ministrom Vulinom ponosan na svoje vatrogasce-spasioce i pripadnike helikopterske jedinice koji u trenucima nevolje uvek pokažu izuzetnu hrabrost i požrtvovanost.

foto tanjug

 

Srbija će uputiti pomoć Sloveniji u gašenju požara koji je zahvatio područje te zemlje, rekao je vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić.

„Po naređenju predsedika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija danas upućuje pomoć Sloveniji u gašenju požara koji je zahvatio područje te zemlje“, rekao je Čaušić, a saopštio MUP.

On je naveo da će po nalogu ministra unutrašnjih poslova Aleksandara Vulina, 13 predstavnika MUP-a, helikopterske jedinice i sektora za vanredne situacije sa dva helikoptera „Agusta Bell 212“ kapaciteta od po 1,5 tone vode, od danas biti angažovano na gašenju velikog požara u Sloveniji, na Renškom vrhu.

„Uveren sam da će pripadnici MUP-a Srbije Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice dati svoj pun doprinos u borbi protiv vatrene stihije i spasavanju ljudi i njihove imovine, baš kao što su to učinili i prošlog leta u Grčkoj, Makedoniji i našoj bratskoj Republici Srpskoj“, kazao je Čaušić.

Situacija sa požarom u Sloveniji i dalje dramatična

Situacija sa požarom u Sloveniji, koji vatrogasci gase već osmi dan, u popodnevnim satima je pogoršana, a Civilna zaštita za severnu Primorsku saopštila je da vatra i danas nastavlja svoj razorni pohod.

„Požari se javljaju u različitim oblastima. Trenutno je najgore kod Kostanjevice“, navodi se u saopštenju i dodaje da brine pojačani vetar, koji će popodne duvati sa primorja ka unutrašnjosti zemlje.

Zbog širenja požara naređena je evakuacija stanovnika sa tri mesta, iz Opatije selo, Nova vas i Hudi Log. Evakuacija se odnosi i na novinarske ekipe koje su na terenu.

Mesto okupljanja svih je Sportski centar Šempeter, saopštila je Civilna zaštita severne Primorske, preneli su slovenački mediji.

Komandant Civilne odbrane Srečko Šestan rekao je da je vazduhoplovstvo podeljeno na više delova:

„U gašenju trenutno pomaže sedam helikoptera, a još dva dolaze iz Mađarske. Kopnene snage su i na terenu, koliko mogu da ugase vatru, naravno. Naselje Miren nije ugroženo i nadaju se da evakuacija nije potrebna“.

Dima ima i na putevima pa se vozači pozivaju na oprez, kao i da propuštaju vatrogasna vozila kojih ih je u velikom broju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana