Čadež:Planovi za proizvodnju „zelenog hidrogena“ za Prahovo Tanjug

Objavljeno: 26.05.2021. 12:17 Izmenjeno: 26.05.2021. 20:02

Srbija će imati poseban dokument u energetskoj strategiji koji će biti strategija razvoja hidrogena, a kompanija Eliksir je napravila prvi koncept za razvoj zelenog hidrogena u Prahovu, rekao je  predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Na onlajn konferenciji „Zelena industrijska politika“ koja se održava u organizaciji Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje on je naglasio da je ideja da Srbija dobije strategiju razvoja hidrogena ne samo kako bi naša zemlja bila na mapi po ovoj proizvodnji nego i da bude jedan od lidera u razmišljanju o korišćenju hidrogena.

Čadež je otkrio da Eliksir u Prahovu radi na prvom konceptu, pilot projektu, za dobijanje zelenog hidrogena, i naveo da je to mesto na 10 kilometara od Ðerdapa 2 – najveće hidroelektrane u Evropi.

Ocenio je da ta dokumenta o proizvodnji hidrogena biti razrađivana, a da je prednost lokacije Prahova što će proizvod moći da se transportuje u celu Evropu.

Čadež je istakao da PKS ima ambiciozan zadataka da podstakne privredu u Srbiji da prihvati koncept zelenog poslovanja, i dodao da već postoje primeri kompanija koje su takav rad usvojile.

Dodao je da je u prihvatanju te politike presudan partnerski odnos sa Vladom Srbije, i naglasio da je neophodno postaviti jasnu poltiku prema industriji.

„PKS je otvorila digitalnu platformu za cirk ekonomiju gde smo uspeli da napravimo gejt za otvoren i kvalitetan dijalog. Privredu želimo da ohrbarimo za takav dijalog, jer nije moguće da vlada to uradi bez industrije“, rekao je on.

Čadež je predstavio i istraživanje sprovedeno među privrednicima među kojima ih je dve trećine reklo da ih na prelazak ka cirkularnoj ekonomiji motivišu ekonomski razlozi.

Istakao je da nije dobro što dve trećine kompanija planira ulaganja u dalji razvoj posla iz sopstevnih sredstava i ocenio da se mora raditi na obezbeđivanju finansijskih proizvoda koji bi im bili dovoljno dobri za uvođenje novih procesa u pravcu cirkularne ekonomije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana